Новини

В ИСУЛ правят с щадяща техника операция 2 в 1 при катаракта и глаукома | ИСУЛ

Новини

10.03.2023

В ИСУЛ правят с щадяща техника операция 2 в 1 при катаракта и глаукома

За Световната седмица за борба с глаукомата големите офталмологични клиники организират безплатни прегледи и измерване на очното налягане през март

 

Един на всеки 200 души във възрастта от 40 до 70 години и всеки 8-и над тази възраст развива глаукома, показва световната статистика. Глаукомата може да засегне и двете очи и води до необратима слепота. Съвременната медицина може да спре процеса, но не и да го върне обратно. В повечето случаи болестта протича безсимптомно – половината от засегнатите изобщо не подозират, че имат такова заболяване до момента, в който то напредне.

 

Глаукомата не е едно заболяване, а няколко вида дегенеративни процеси, обединени от общ признак - прогресивно и типично увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Тя е втората причина за слепота в световен мащаб след катарактата, наричана разговорно перде, и първа сред по-възрастните хора. Един от основните виновници за възникването на глаукома е повишеното вътреочно налягане. Когато то е екстремно, уврежда необратимо очния нерв и с времето човек губи зрението си.

 

Коварството на заболяването да остава дълго незабелязано е една от причините за ежегодно отбелязване на Световната седмица за борба с глаукомата, през която очните лекари организират безплатно профилактични прегледи и информационни прояви за популяризиране на ранните симптоми и необходимостта от превенция. По традиция в тази мартенска седмица очните клиники отделят специално внимание на заболяването, което  наричат тих крадец на зрение. Големите болници, сред които и ИСУЛ, обявиха безплатни изследвания и прегледи (как да се запишете, вижте по-долу) и консултации за възможностите за лечение.

 

Клиниката по очни болести на УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ” е единствената, в която се извършва иновативна за България миниинвазивна антиглаукомна операция - гониотомия със специален инструмент, известен в офталмологията като Kahook Dual Blade, съобщиха от болницата. Инструментът е сложно проектиран, за да позволи на очните хирурзи да освободят вътреочното налягане чрез миниатюрни разрези. Вкарва се в окото през роговицата. Стоманеното острие е специално проектирано да прави прецизно отстратяване на тъканите, през които се оттича вътреочната течност. Острият връх осигурява възможно най-безболезнен достъп, а двойните остриета извършват едновременни разрези на третираната тъкан, обясниха офталмолозите от екипа.

 

Методът може да бъде приложен за едновременна операция и на катаракта. Пердето възниква обикновено в същата възраст, в която стартира и глаукомата. При установяване на двете патологии хирургичното лечение може да се планира като операция 2 в 1.

 

Целта е едновременно проясняване на зрението, тъй като се отстранява катарактата, и забавяне на прогресията на глаукомата благодарение. Иновативното при метода е, че стимулира естествената дренажна система на окото за разлика от класическата хирургия, при която се прави изкуствен път за оттичане. Обикновено ден след интервенцията пациентът може да бъде изписан, а до седмица да възвърне изцяло нормалния си начин на живот, твърдят от екипа, който прилага методиката. Високотехнологичната процедура е отличена със специална награда от Българското глаукомно дружество на последния му форум, а след конкурс гл. ас. д-р Нора Великова от екипа беше отличена със специалната награда “Млад учен” на професионалното дружество. Лекарката работи в екип с началника на Клиниката по очни болести доц. д-р Борислав Кючуков. Част от пациентите им са открити в минали кампании за безплатна профилактика, а научноизследователският проект е подкрепен от Медицински университет - София.

 

 

 

Снимка: Началникът на Клиниката по очни болести в ИСУЛ доц. Борислав Кючуков (вляво) и доц. Марин Атанасов, дм, председател на Българското глаукомно дружество, честитят на д-р Нора Великова връчването на специалната награда за млад учен в специалността.

 

Тази година офталмолозите на ИСУЛ ще преглеждат безплатно в дните от 20 до 25 март от 14 до 16 часа в клиниката на втория етаж над централното фоайе. Единственото изискване е предварително записване на тел. 02/ 9432 262 в делнични дни между 13 и 15 часа. Прегледите ще включват измерване на вътреочно налягане с въздушен тонометър и оглед на очното дъно. Лекарите предупреждават, че консултациите са строго профилирани и не включват изписване на очила.

 

Източник: 24 часа