Новини

Какво представляват хроничните възпалителни чревни заболявания | ИСУЛ

Новини

24.01.2023

Какво представляват хроничните възпалителни чревни заболявания

Гост на „Светът на здравето“ е топ гастроентерологът от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ д-р Иван Лютаков.


Цялото предаване можете да видите тук>>  


Водеща: Д-р Лютаков, Възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ) са една изключително важна тема. Какво е разпространението им? Действително ли статистиката показва, че все повече млади хора биват засегнати от тези състояния?

 

Д-р Лютаков: За съжаление е така. Честотата на ВЧЗ се повишава включително и в България. Вкл. и в северните държави. Като цяло на Север хората са предразположени генетично, като говорим за Болест на Крон и Улцерозен колит. Това са автоимунни заболявания, с неясни причини.

 

Водеща: Добре, ако искаме все пак да изясним причините. Дори в официалната литература, която прегледах, няма единно мнение. Някои казват, че причина е грешка в диетата – ако е богата на преработени храни, мазнини, месо. Къде е истината?

 

Д-р Лютаков: Много автори отхвърлят теориите, че съставки в храните провокират ВЧЗ, други автори обвиняват т. нар. западен начин на живот – бързите храни. Няма категорични данни. Най-вероятно причината е мултифакторна. Това означава генетична предиспозиция, стрес, предишни вирусни заболявания. Няма единно мнение.

 

Водеща: Така е, но има единно мнение, че в такива случаи елиминационната диета е тази, която работи. За хора, които имат генетична предиспозиция или вече някакви оплаквания, кои храни да изключат, за да не си дразнят стомаха?

 

Д-р Лютаков: Добре е първо пациентът да посети гастроентеролог и да си направи нужните изследвания: кръвни, фекални, гастроендоскопия, за да се постави правилната диагноза. След това да се провери дали има лактозна непоносимост, дали има глутенова непоносимост. Тези състояния вече се доказват с изследвания. След това, когато пациентът имам поставена диагноза Болест на Крон или Улцерозен колит, го съветваме да избягва част от храните, които причиняват обостряне, но да се храни разнообразно, пълноценно. Тестовете, които се използват в алергологията за хранителна непоносимост не са с доказана медицинска точност. Няма конкретна диета за пациенти с Болест на Крон или Улцерозен колит! Единственото нещо, което ги съветваме, е да избягват храните, които те сами почувстват, че ги обострят или не се чувстват добре от тях.

 

Водеща: И все пак някакви препоръки – какво да изключат от храненето?

 

Д-р Лютаков: Ами на първо време да изключат храни, които са с много семена, както са гроздето, сусамът, защото едно гроздово семе се забива в червото и покълва. Ако пациентът има стриктури, възпаления, тези зърна могат да причинят локални възпаления.

 

Водеща: Казваме, че навременната диагноза е много важна. Кои са алармиращите симптоми, за които един човек да следи?

 

Д-р Лютаков: Хронична диария, която продължава над 1 месец, поне по три пъти на ден, ако се появи кръв в изпражненията, ако има някаква хронична болка, температура, хронично възпаление. С кръвни и фекални изследванията лесно може да се провери това и пациентът да се насочи към гастроскопия за поставяне на финална диагноза.

 

Водеща: Ново изкледване открива повече от 22 редки патогена в червата. Разкажете ни за това изследване, което е с много висока информативна стойност?

 

Д-р Лютаков: Така е. В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ отскоро започнахме да правим т. нар. фекален мултиплексен ПСР, който открива най-честите бактериални и вирусни заболявания, които причиняват остра и хронична диария. Целта е да се изключи инфекциозен причинител. Пациентите с Болест на Крон и Улцерозен колит по принцип са на имуносупресивна терапия и са склонни да се заразяват с различни бактерии и вируси, които допълнително усложняват лечението им. Като профилактика ние ги изследваме за тези бактерии и вируси, за да можем да ги елиминираме и да лекуваме конкретното заболяване.

Изследването е много подходящо и за пациенти с неизяснено заболяване, които са прехвърляни от лекар на лекар. Може да се прилага и при деца, тъй като е в състояние много бързо да открие ротавируси, норовируси, аденовируси при тях, които са много устойчиви, лесно заразяват и могат да предизвикат сериозни последици. Подходящ е за тестване при остра диария и при възрастни.

 

Водеща: На финала сме: вашите пет съвета как да имаме здрави черва?

 

Д-р Лютаков: На първо място, ако човек е здрав, най-добре е да се храни с разнообразна храна, поне 4-5 пъти дневно. Това да е храна, която расте по нашите географски ширини, защото генетичната му предиспозиция  от неговите родители е да се храни с продукти или месото от животни, които са расли по нашите географски ширини.

Второто нещо, което е много важно, е да обръща внимание на физическата активност. Червата имат огромна нужда да се стимулира перисталтиката им.

На трето място е психичното здраве на пациента, защото червата имат връзка с мозъка. Когато човек е добре, чувства се отпочинал, има някакво хоби, червата му са доста по-добре. Има една теория, според която, дебелото черво е огледало на душата на човек и това е така. Хората с констипация (запек) обикновено са по-лениви, по тромави, докато пациентите, които са по-нервни, са по-склонни към диария, защото са хиперактивни.

И последният съвет: пациентът да се опитва да се храни с храни, богати на витамини. По нашите георграфски ширини е доказано, че имаме по-ниски нива на витамин Д. Хубаво е периодично да се изследват нивата на този витамин и при недостиг да се заместват с допълнителен прием на витамини. Има проучване, което доказва, че пациентите с ВЧЗ имат ниски нива на витамин Д, което трябва да бъде компенсирано, за да се подпомогне имунната система, тонуса и общото им психическо състояние.

 

Цялото предаване можете да видите тук>>  

 

Източник: БТВ, „Светът на здравето“


Можете да прочетете още:

НОВ ВИД ПСР ОТКРИВАРЕДКИ ВИРУСИ И БАКТЕРИИ В ЧЕРВАТА

 

Д-Р ЛЮТАКОВ: ВЪЗПАЛИТЕЛНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ НАЧЕРВАТА У НАС СЕ УВЕЛИЧАВАТ, ЗАСЯГАТ ПРЕДИМНО МЛАДИ ХОРА


ПРОФ. ПЛАМЕН ПЕНЧЕВ: ВЪЗПАЛИТЕЛНИТЕ ЧРЕВНИЗАБОЛЯВАНИЯ СА РЕЗУЛТАТ ОТ ВСЕ ПО-ЗАПАДНИЯ НАЧИН НА ЖИВО


ЗАЩО НАРАСТВА БРОЯТ НА ПАЦИЕНТИТЕ С ЧРЕВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ У НАС?