Новини

Животът на децата с таласемия зависи от кръводарителите „Дарявайки кръв, вие, осигурявате живот“ | ИСУЛ

Новини

22.01.2023

Животът на децата с таласемия зависи от кръводарителите „Дарявайки кръв, вие, осигурявате живот“

Какво е животът на детето ти да зависи от непрекъснати кръвопреливания? Майки на деца от Благоевград с рядкото заболяване започнаха кампания за насърчаване на даряването на кръв.


Нели и Румяна са майки на момиченца, съответно на 3 години и половина и на 11 години, които страдат от таласемия майор. Често се сблъскват с липсата на кръв за животоподдържащите процедури. “Кръвта, даряването на кръв, кръвопреливането е жизненоважно за тях, то е начин на живот”, коментира Румяна Стойчева. „От един до два дни не е критично, обаче сме имали случаи, дечица да чакат 18 дни“, казва Нели Стефанова. Според тях липсата на информираност в обществото ни за това заболяване е най-сериозният проблем. Д-р Атанас Банчев от Клиниката по детска хематология ионкология, УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ, потвърждава притесненията на майките.


„Липсата на кръводарители не е локален и изолиран проблем за хората с таласемия. Говорим за кръводаряването като начин на живот, като мисъл на държавата, за съжаление такова в България няма“, казва той. Превенцията е не по-малко важна, смята д-р Банчев. А междувременно, майките на деца с таласемия, имат само една молба към всички. „Ние самите, не можем да сме кръводарители на нашите деца. Така, че скъпи приятели, дарявайки кръв, вие, осигурявате живот“, призова Нели Стефанова.

 

Повече може да чуете тук>>

 

Източник: BTV новините