Новини

Пациенти пътуват стотици километри до София заради Бога на вените - Васил Илиев в ИСУЛ | ИСУЛ

Новини

23.01.2023

Пациенти пътуват стотици километри до София заради Бога на вените - Васил Илиев в ИСУЛ

Имал съм пациенти от Варна, Бургас., случвало ми се е от реанимацията на голяма столична болница да ме извикат, за да хвана вена на пациент, призна лаборантът Един огромен мъж, около 120 кг, с внушителна външност, ярко сини очи и много сребърни накити по ръцете -пръстени и гривни, се оказа, че е Бог на вените. Това е лаборантът Васил Илиев, който от много години е "най-леката ръка" в Клиничната лаборатория на столичната болница "Царица Йоана-ИСУЛ", а може би и в София. Влизаш и замръзваш, стоиш и се чудиш дали да седнеш при него или да чакаш ред при някоя от колежките му! Но всеки, който седне при него излиха с възхищение: Нищо не усетих, колко лека ръка има този лаборант, предишните ме посиниха!, разказаха пред Столица.bg пациенти в ИСУЛ. За него няма тънки  и дебели, меки, твърди вени, скрити, невидими, за него няма невъзможни за хващане кръвоносни съдове. Движенията му са толкова усъвършенствани и прецизни, че няма нито едно излишно.
Снимка: Грамотите с който е награждван Васил Илиев


Оказа се, че Васил Илиев е доста известен в цяла България. Хора пътуват стотици километри заради него и идват в София, в болница ИСУЛ, за да им вземе точно Васил Илиев кръв за изследване, признаха и от лечебното заведение. Леката му ръка да хване вена е известна и в много софийски болници и частни лаборатории.„Очарована съм от Васил, който ми взе кръв. Имам тънки вени, които създават много проблеми, а той е невероятен професионалист!“. Така започва писмото си Павлина Йосева от София, която не спира да благодари на лаборанта и болница ИСУЛ. Тя случайно попада при лаборанта във връзка с рутинни изследвания, които изискват вземането на кръв. „За първи път срещам такъв брилянтен специалист! Досега не ми се е случвало да не разбера, че са ми взели кръв. При мен този процес винаги е свързан с много убождания, синини и притеснение – както от моя, така и от страна на лаборантите“, разказва талантливата писателка, която е автор на четири книги и няколко документални филма.


Жената е толкова впечатлена от Васил, че десетина дни след първия й контакт с него, в болницата пристигна второ писмо. "Понеже няколко пъти Вие бяхте изключително любезни и бързи в предоставянето на информация или помощ за мен, се осмелявам да отправя една, на пръв поглед странна и особена, молба за помощ и съдействие. Ако е възможно, разбира се. Винаги съм имала проблем при взимането на кръв от вените ми - аз нямам страх или проблем, но медицинските лица имат проблем и даже изпитват ужас при вида на тъничките ми вени. Бодат по няколко пъти, пукат ми ги по няколко пъти и накрая ми взимат от горната страна на китката… в 99 процента от случаите, колкото и да са добри.

Снимка:Писателката Павлина Йосева


Преди около седмица или 10 дни бях в лабораторията в ИСУЛ и бях очарована от Васил, който ми взе кръв абсолютно безболезнено и неусетно. Сега ме изпращат на специализирано изследване. Дойдох тази сутрин с надеждата и вътрешното спокойствие, че отново така ще се случи. Оказа се обаче, че вашата лаборатория не прави този тип изследвания... Та въпросът-молба ми е: Възможно ли е да дойда, когато кажете, в удобен ден и час и да ми вземе кръв Васил? А после да занеса кръвта в друга лаборатория? Ще платя, колкото е нужно, стига да може да направите такова огромно изключение за мен. Искам да си спестя много болка. Преди понасях стоически, но тогава не знаех, че съществува такъв професионалист-магьосник", пита Павлина. Оказа се, че молбата й може да е странна за някого, но не и за Васил, който веднага откликва. Случаят не е изключение: той има „почитатели“ от цяла България, които идват в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, за да дадат кръв и да се изследват. „Онзи ден дойде една жена от Дупница, която девет пъти са я боли, за да й вземат кръв. При нас се получи от раз“, разказва Васил Илиев, който е посветил над 30 години на столичната болница. Той е клиничен лаборант с две магистратура (“Здравен мениджмънт“ и „Управление на здравните грижи“) , а от 7 години е и преподавател в МУ-София, където обучава бъдещите лаборанти.


„Това мога, това правя, с това се занимавам от сутрин до вечер. Животът ми мина в тази болница и лаборатория. Тежи ми, че има много болни хора, при това тежко болни. Не за пръв път се случва пациент да дойде, специално аз да му взема кръв, но не всички изказват по този начин благодарността си. За нас това е затрогващо, защото виждаш, че някой е оценил труда ти. Имал съм пациенти от Варна, Бургас. Случвало ми се е от реанимацията на голяма столична болница да ме извикат, за да хвана вена на пациент“, споделя лаборантът. Дали има някаква тайна – защо при него се получава, а при другите – не? „Ако кажа, че тайната е да си обичаш работата, сигурно ще прозвучи много банално, но е така. Като вникнеш и подходиш внимателно, като поговориш предварително с пациента и разбереш какъв е статусът му, какъв му е проблемът, като подходиш с усмивка, винаги се получават нещата. А това, че съм по-сръчен в ръцете, вече е от Бога“, скромен е Васил Илиев. „Работил съм в не малко частни лаборатории и виждам за какво става въпрос. Просто го мога. Може би единственото нещо, което мога в този живот! Не можах да се оженя, не можах да създам деца. Но тази способност си има и своите минуси. Колежките ми се сърдят, защото пациентите ме търсят мен“.


 Източник: Столица.bg