Новини

Ортопед от световна величина ще обучава български специалисти за ставно протезиране | ИСУЛ

Новини

10.01.2023

Ортопед от световна величина ще обучава български специалисти за ставно протезиране

Организатор на курса AO Recon - Complex Total Hip and Knee Arthroplasty Course е Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“


За допълнителна информация и регистрация: Регистрация на сайта на АО 


Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ кани свои колеги от цялата страна на AO Recon  - Complex Total Hip and Knee Arthroplasty Course, който ще се проведе на 30-31 март 2023 в София. Става въпрос за курс за ставно протезиране, част от програмата от събития на международно признатата Фондация АО, създадена да обучава ортопеди от цял свят в съвременните техники за лечение на фрактури.

 

Председател на курса е световноизвестният ортопед проф. Бас Масри от Ванкувър Канада, създател на класификацията за диагностика и лечение на перипротезните фрактури (счупвания около протезата). От българска страна курса се организира от проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и завеждащ Катедрата по ортопедия и травматология на МУ-София.


             


Снимка: проф. Бас Масри               Снимка: проф. Пламен Кинов


Сред чуждите лектори са едни от най-известните артропластични хирурзи в света:  Франко Бенацо (Италия), Джордж Махерас (Гърция), проф. Георги Василев (Германия), Кристиян Шишак (Унгария) и Динко Видович (Хърватия). От българска страна в курса ще участват Проф. Н. Цачев (ВМА София), д-р П Братоев (Бургас), д-р Й. Вълешков (Плевен), д-р Н. Тивчев (София), д-р Г. Димитров (Плевен).


              


Снимка: Франко Бенацо                 Снимка: Джордж Махерас


                 


Снимка: Кристиян Шишак             Снимка: проф. Георги Василев
Снимка: Динко Видович


Ортопедите с опит и интереси в протезирането от България ще бъдат запознати с най-новите тенденции в оперативното лечение на комплексните и ревизионни случаи на тазобедрено и колянно ендопротезиране.

 

Основен акцент на събитието е практическа част, където ще се разглеждат различни техники за ендопротезиране. Участниците ще имат възможност да зададат своите въпроси и да коментират с известните лектори свои случаи от практиката.

 

За АО Фондация


Световноизвестната АО Фондация е създадена през 1958 година в Швейцария с мисията да обучава ортопедите в съвременни техники за хирургично лечение на фрактурите. Понастоящем с над 200 000 членове, АО Фондация e най-голямата професионална организация в света. АО Рекон е най-новият й отдел, отдаден на образование в областта на ставното протезиране.

 

За проф. Бас Масри


Сравняват корифея в ставното ендопротезиране проф. Бас Масри с Меси в съвременния футбол. Той е професор и бивш ръководител на Катедрата по ортопедия в Университета на Британска Колумбия, Канада и бивш ръководител на Катедрата по ортопедия във Vancouver Acute. Един от най-големите специалисти в света в областта на реконструкцията и подмяната на тазобедрена и коленна става при възрастни. Той е и бивш президент на Канадската ортопедична асоциация. Сътрудник е на Американската академия на ортопедичните хирурзи, член на Knee Society и на Hip Society.. Проф. Масри е почетен член на Колежа на лекарите и хирурзите в Глазгоу, почетен член на Германската ортопедична асоциация и Колумбийската ортопедична асоциация. Автор е на редица научни трудове в областта на колянното и тазобедреното протезиране и чест лектор в някои от най-престижните университети в Северна Америка.

 

За проф. д-р Пламен Кинов


Проф. д-р Пламен Кинов е началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от 2013 г. През 2020 година той оглави и Катедрата по ортопедия и травматология към МУ – София. Той е един от най-добрите специалисти у нас в областта на ендопротезирането на тазобедрена и колянна става, минималноинвазивното ендопротезиране, ревизионното ендопротезиране. Специализирал е във водещи клиники в САЩ, Англия, Австрия, Германия, Швейцария и Италия. Член е на БОТА (Българска ортопедична и травматологична асоциация), СУБ (Съюз на учените в България), EFORT (Европейската Федерация на Националните Ортопедични Асоциации), AAOS (Американската асоциация на ортопедичните хирурзи), EHS (Европейската дружество по хирургия на тазобедрената става). Автор е на над 200 научни публикации. Проф. Кинов говори свободно английски и ползва руски, немски, италиански и френски езици.


За допълнителна информация и регистрация: Регистрация на сайта на АО


Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"