Новини

Жени на 65 и на 68 години са първите пациентки за колянно ендопротезиране с компютърна навигация в ИСУЛ | ИСУЛ

Новини

22.11.2022

Жени на 65 и на 68 години са първите пациентки за колянно ендопротезиране с компютърна навигация в ИСУЛ

Две жени, съответно на 65 и 68 години, са първите пациентки, които ще се подложат на колянно ендопротезиране с помощта на компютърна навигация от екипа на проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиникатапо ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Четири демонстрационни операции (днес и утре) ще бъдат извършени в столичната болница. От началото на следващата година методът ще се практикува рутинно в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Катедрата по ортопедия и травматология към МУ-София е закупила специализираното оборудване, благодарение на което това ще стане възможно.

 

Първата пациентка днес е от Стара Загора и живее с болката в коляното от години. 65-годишната жена, която е преводач и учител, се е подлагала на всякакви процедури, но без успех досега.  

 

68-годишната хасковлийка, която е втората за деня пациентка, вече има сменена става на единия крак. Сега ще бъде сменена тази и на другия. Бивш счетоводител в банка, след пенсионирането си тя е работила като болногледач в Италия. Нетърпимите болки в коляното обаче са я принудили да се върне в родината и да потърси лек.

 

„Колянното ендопротезиране е изключително сложна операция, при която прецизността е много важна. Трябва да се направи много фин баланс на коленните връзки, от което зависи успеха на интервенцията. Благодарение на компютърната система, която ни показва и най-малкото изместване, имаме възможност най-добре да направим този баланс“, обяснява проф. д-р Кинов.

 

Днешните операции, с помощта на видео връзка, ще бъдат наблюдавани от ортопеди от различни болници, които ще могат да проследят на живо тънкостите при използването на съвременния метод.


Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" ЕАД.