Новини

Над 50 човека се възползваха от безплатните кардиологични прегледи в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ | ИСУЛ

Новини

20.05.2022

Над 50 човека се възползваха от безплатните кардиологични прегледи в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Над 50 човека се възползваха от безплатните кардиологични прегледи, които Клиниката по кардиологияна УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ организира на 17 и 18 май 2022 г. по повод Световния ден на хипертонията.

Въпреки че предварително бяхме планирали да преглеждаме по 20 човека на ден, на практика прегледахме много повече, тъй като интересът беше огромен и не искахме да връщаме хора“, разказа д-р Мария Константинова, лекар-ординатор към Клиниката по кардиология.Снимка: Александра Никова, stolica.bg

На общата снимка е екипът, който преглеждаше на 17.05 - /от ляво на дясно/ д-р Петър Колев, студент, д-р Кирил Джоманов, д-р Мария Константинова и д-р Ива Емилова.


На 18.05, за да може да бъде поет целия поток от пациенти, към екипа се присъединиха и д-р Цветан Коцев и д-р Теодор Дреновски, които не са на общата снимка.


Повечето от пациентите са потърсили консултация с кардиолог след прекарана коронавирусна инфекция. Сред прегледаните е имало хора на всякаква възраст, включително и много млади хора, което още един път доказва, че един от таргетните органи на коронавируса е сърцето. При повечето оплакванията са били свързани с излизане на сърцето от ритъм, с промени в стойностите на кръвното налягане и други сърдечни оплаквания, в следствие на прекараната инфекцияСнимка: Личен архив

Д-р Мария Константинова, Клиника по кардиология

Имало е и по-тежки случаи, които направо са приети за лечение в клиниката. А една жена е била насочена за хирургично лечение.


Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"