Новини

Поздравителен адрес по случай Международния ден на сестринството от Катя Димова, главна медицинска сестра | ИСУЛ

Новини

12.05.2022

Поздравителен адрес по случай Международния ден на сестринството от Катя Димова, главна медицинска сестра

Уважаеми колеги,


Позволете ми от сърце да ви честитя днешния Международен ден на сестринството, който тази година се отбелязва за 57-ми път. На днешния ден е родена Флорънс Найтингеил, смятана за основател на модерното сестринство и за една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена. Освен грижовна медицинска сестра, Флорънс е била учен, стратег и отличен организатор, с което допринася за промяна във възгледите на обществото за важността и стойността на сестринската професия. Днес, заради широкия диапазон на задълженията и набора от умения, които трябва да притежава всяка медицинска сестра, професията ни е обявена от американска класация за една от 10-те най-престижни, наред с тази на лекаря, учителя, полицая и свещеника.


За съжаление у нас, за разлика от Америка, медицинските сестри и останалите професионалисти по здравни грижи все още са недооценени от обществото и политиците. През последните години броят ни е намалял с 15%, а средната ни възраст се е увеличила с 4 години. Работещите медицински сестри в България са повече от два пъти по-малко от нуждите на българското здравеопазване.


Темата, която Международният съвет на медицинските сестри е определил за днешния ден е свързана с инвестиция в професионалистите по здравни грижи и уважение на техните права. Позволете ми да се присъединя към този призив и да ви благодаря. За безупречната грижа, която всеки ден полагате за нашите пациенти. За безкомпромисното качество, с което изпълнявате задълженията си. За неуморния труд. За куража да останете на своя пост, тогава, когато много други се уплашиха. За търпението и отдадеността към професията.


Бъдете здрави, уверени и все така с гордост изпълнявайте своя свещен дълг, завещан от Флорънс Найтингейл!


Още един път – Честит празник!


Катя Димова
Главна медицинска сестра
УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“