Клиники

Новини

12.01.2022

"Духът на здравето": мъжкото здраве и иновациите в урологията. Акад. Проф. д-р Чавдар Славов представя Центъра за комплексна терапия на туморите на простатната жлеза към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Мъжкото здраве и иновациите в урологията бяха акцентите в гостуването на  акад. проф. д-р Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология и андрология в Университетска болница "Царица Йоана" ИСУЛ в предаването по бТВ „Духът на здравето“.

Целият разговор можете да видите във ВИДЕОТО>>

Ето какво разказа пред водещата, д-р Неделя Щонова, акад. Славов, който е ръководител и на Центъра за комплексна терапия на туморите на простатната жлеза, който отскоро функционира към столичната болница.


В по-младата възраст най-честата патология, с която се занимава центърът, са възпалителните заболявания на простатната жлеза, каквито са хроничните простатити. Лечението им е много важно, защото при неправилен подход могат да предизвикат трайна импотентност.

Фактори за развитие на заболяването:

Най-често то е резултат от сексуално предаваните болести. Не добрата полова хигиена, както при мъжа, така и при жената, опитите за самолечение, могат да доведат до развитието на хроничен простатит.

Втората група (най-голямата) пациентите, които търсят помощта на специализирания център, са мъжете с доброкачествена простатна хиперплазия. Приема се от уролозите, че тя е състояние, а не заболяване. Става заболяване, когато започне да дава симптоматика. Като състояние доброкачествената простатна хиперплазия започва още от съзряването на мъжа. Тя представлява увеличение на парауретралните жлези.

Третата група пациенти, към които адресира центърът, са тези с рак на простатната жлеза. Простатният карцинов е едно от най-често срещаните онкологични заболявания – на второ място по честота при мъжете, след рака на белия дроб. Обикновено засяга възрастта над 60 години, но все по-често има пациенти с по-ранни изяви. Ракът на простатата приема пандемични размери в последните 10-20 години. За сравнение в последната година има регистрирани 1 415 000 пациенти, а година по-рано са били 1 250 000. Карциномът на простатната жлеза протича безсимптомно и затова у нас всички мъже над 50 години имат право веднъж годишно на безплатно изследване на PSA (простатен маркер) и преглед при уролог. Ако първата година са добри резултатите, може следващият преглед да е след 2 години.

При ранното откриване се дава шанс за използване на методи, които осигуряват пълно излекуване. Такива методи са радикалното отстраняване на простатата, но и един много по-неинвазивен, но същевременно изключително ефективен метод – нискодозовата брахитерапия.  Той представлява вкарване в жлезата на малки изотопни зърна на йод 125, които осъществяват вътретъканно облъчване и унищожават рака. Броят на тези зрънца се изчислява по специална формула. Затова в операцията участват медицински физик, лъчетерапевт, анестезиолог, уролог. Обикновено се поставят между 40 и 60 зрънца, в зависимост от размера на простатата. Методът дава шанс за 96% излекуване без никакви странични ефекти. Първата операция в България по нискодозова брахитерапия в България беше направена в Центъра за комплексна терапия на туморите на простатната жлеза в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в края на миналата година и вече се прилага рутинно в болницата за лечение на ранна форма на рака на простатата. Предстои до месец нискодозовата брахитерапия да бъде включена в списъка спроцедури, които се реимбурсират изцяло от НЗОК и ще бъде напълно безплатна за пациентите.  

Акад. Славов говори и за зачестилото безплодие при мъжете през последните години. Наблюдава се изравняване в причините за липса на поколение между жените и мъжете, докато само до преди 10-ина години водещи в този показател са били дамите. Какво трябва да направи мъжът, за да профилактира този проблем

- Здравословен начин на живот

-  Избягване на стреса

-  Избягване на рисковите фактори, които могат да доведат до заразяване с полово предавани болести, които най-често водят до стерилитет при мъжа

- В желанието си да впечатлят дамите, мъжете приемат хранителни добавки с неясно естество. От тях се стига до фертелитетни нарушения и до тежки заболявания като бъбречна недостатъчност.


Целият разговор можете да видите във ВИДЕОТО>>

Източник: БТВ „Преди обед“ - „Духът на здравето“