Клиники

В ИСУЛ ПРИКЛЮЧИ ПЪРВАТА ОПЕРАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ЗА НИСКОДОЗОВА БРАХИТЕРАПИЯ ПРИ РАК НА ПРОСТАТАТА | ИСУЛ

Новини

10.12.2021

В ИСУЛ ПРИКЛЮЧИ ПЪРВАТА ОПЕРАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ЗА НИСКОДОЗОВА БРАХИТЕРАПИЯ ПРИ РАК НА ПРОСТАТАТА

Пациентът се чувства добре, предстои до два дни да бъде изписан от лечебното заведение

Първата операция в България за нискодозова брахитерапия за рак на простатната жлеза приключи успешно в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Тя беше осъществена от съвместен екип от българската болница и специализираната онкологична болница „Св. Елизабет“ в Словакия, където тази процедура се практикува вече повече от 10 години. Пациентът, 60-годишен мъж от София, е контактен и в отлично общо състояние. Ако всичко е наред, той ще бъде изписан след 48 часа.

По време на операцията, която продължи близо 4 часа, в простатната жлеза на мъжа бяха имплантирани 82 миниатюрни зрънца йод 125 изотоп, изчислени по определена формула, които в следващите 6-8 седмици ще осъществят вътретъканно облъчване. По този начин беше избегнато оперативно премахване на жлезата, а пациентът ще продължи да води съвсем нормален начин на живот, вкл. с напълно съхранена еректилна функция.

От българска страна в иновативната операция взеха участие Началникът на клиниката по урология акад. проф. д-р Чавдар Славов, д-р Еленко Попов и м.с. Здравка Попова от същата клиника, началникът на КАИЛ доц. д-р Мая Белитова, физикът Галин Вълчев и лъчетерапевтът д-р Илия Габровски от Отделението по лъчелечение. Начело на словашкия екип бе д-р Павол Лукашко, който е един от най-опитните специалисти в областта на брахитерапията в Европа.

Гостите споделиха, че в Словакия нискодозовата брахитерапия, която се практикува вече 10 години, отдавна се е утвърдила като един от най-предпочитаните и щадящи методи за лечение на рак на простатата. Според д-р Лукашко от голяма значение за изхода от лечението е правилният подбор на пациентите. Те трябва да са в ранен стадий, със стойност на специфичния простатен маркер PSA не повече от 10. Ако тези условия са спазени, успехът от операцията е гарантиран в 96% от случаите. Освен това методът може да се използва и при по-млади мъже, които от една страна ще запазят своята еректилна функция, а от друга лечението няма да се отрази на възможността им да имат поколение, тъй като радиоактивната доза, която получават, е таргетирана и така дозирана, че да не попадне в органите, имащи отношение към възпроизводството.

Благодарение на усилията на акад. Проф. д-р Славов, който е и национален консултант по урология, процедурата по брахитерапия ще се реимбурсира напълно от НЗОК.

Предвижда се по около 40 мъже годишно да могат да се подложат на иновативната терапия.

„Съвременната медицина отдавна не е занимание само за един човек, тя е екипна работа. Голямото предимство на нашата болница е, че имаме възможност да затворим цикъла, тъй като разполагаме с всички необходими отделения и звена за успеха на нискодозовата брахитерапия“, убеден е акад. проф. д-р Славов.

Програмата за днес включва имплантиране на още един пациент, който е на същата възраст. Той беше диагностициран с ранна форма на карцином на простатната жлеза по време на приключилата преди няколко дни кампания на Клиниката по урология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за безплатни профилактични прегледи. Те целяха да открият мъже, които са в начален стадий на коварната болест, когато тя е напълно лечима. За съжаление обаче в повечето случаи българите търсят помощ, когато заболяването е авансирало и възможностите на медицината са ограничени.

Източник: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Акад. Чавдар Славов

Д-р Павол Лукашко с българските си колеги

Подготовка на операционната