Клиники

60-годишни са първите пациенти, които ще се подложат на нискодозова брахитерапия за рак на простатата | ИСУЛ

Новини

08.12.2021

60-годишни са първите пациенти, които ще се подложат на нискодозова брахитерапия за рак на простатата

Първите процедури в България стартират в петък в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Двама 60-годишни мъже са първите пациенти, които ще се подложат на нискодозова брахитерапия за лечение на рак на простатната жлеза. Процедурите стартират в петък, 10 декември, в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и ще са безплатни за пациентите. Те ще бъдат осъществени от екип от столичната болница, под наблюдението на специалисти от Центъра по брахитерапия на онкологичната болница „Св. Елизабет“ в Братислава, който има над 10-годишен опит в прилагането на тази иновативна технология.

При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват малки зърна, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, след което се резорбират в органа. Пациентът пролежава в болницата само 48 часа, след което може да бъде изписан за домашно лечение.

През м. октомври тази година българският екип, в който освен уролог, влизат още медицински физик, лъчетерапевт и медицинска сестра, премина обучение в словашката столица. Сега експертите от „Св. Елизабет“ само ще наблюдават операциите и ще се включат при нужда.

Нискодозовата брахитерапия е безопасна и много ефикасна алтернатива на радикалното отстраняване на простатната жлеза при мъжете. Тя позволява при тези пациенти да се съхрани така важният за мъжествеността им орган, като същевременно гарантира излекуване в 96% от случаите.

„Това са все още активни мъже. На 60 години един човек има право да води пълноценен сексуален живот, който ще му осигурим с процедурата по брахитерапия“, обяснява акад. Проф. д-р Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Кои са пациентите, които ще се подложат на иновативната процедура? И двамата мъже са от София. При единият карциномът е открит по време на рутинни кръвни изследвания през лятото, които засичат увеличен простатен маркер. Следва преглед, биопсия и потвърждаване на диагнозата. За щастие ракът е в съвсем начален етап, което позволява да се използва за лечение щадящият метод.

Лекарите са оптимисти за пълното възстановяване и на втория пациент, който също е от София, и е „резултат“ от кампанията за безплатни прегледи за рак на простатната жлеза, която приключи преди дни в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Нискодозовата брахитерапия е подходяща за мъже с ранна форма на рак на простатата, обикновено втора група, който не излиза извън пределите на капсулата на жлезата, и със стойност на PSA (специфичен туморен маркер за рак на простатата) не повече от 10. До сега българските мъже, които искаха да се възползват от този иновативен метод, трябваше да се лекуват в чужбина, където операцията струва 15 000 евро. В България тя ще е безплатна за тях.

Източник: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“