Клиники

Първите процедури по нискодозова брахитерапия в България стартират в петък | ИСУЛ

Новини

08.12.2021

Първите процедури по нискодозова брахитерапия в България стартират в петък

Те ще се извършат по нова технология от съвместен българо-словашки екип 

Лечението ще бъде безплатно за пациентите

Първите процедури по нискодозова брахитерапия за лечение на рак на простатната жлеза в България, които ще се извършват по нова технология, стартират в петък, 10 декември 2021 г., Те ще се осъществят от съвместен екип от Центъра за комплексна терапия на туморите на простатната жлеза към УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ“ и Центъра за брахитерапии към Специализираната онкологична болница „Св. Елизабет“ в Словакия. Чуждият център е един от най-опитните в Европа, в който до момента са проведени над 1500 брахитерапии на простатната жлеза.

Какво представлява методът

При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сидове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване. Предимствата на този метод пред другата алтернатива за лечение на карцинома на простатата – радикалното премахване на жлезата – са огромни. Той спестява на пациентите много от страничните ефекти, свързани с оперативното отстраняване, като изпускане на урина и еректилна дисфункция. Освен това свежда до минимум вероятността от постоперативни усложнения и еволюиране на болестта към по-утежнени стадии. Пациентът пролежава в болницата само 48 часа, след което може да бъде изписан за домашно лечение. Докато сидовете с йод 125 изотоп са в тялото му, той е напълно безопасен за околните, няма никаква опасност и за другите органи в тялото му. След този период зърната, които са биологично съвместими, се резорбират в простатната жлеза.

За кого е подходящ

Нискодозовата брахитерапия е подходяща за мъже с ранна форма на рак на простатата, обикновено втора група, който не излиза извън пределите на капсулата на жлезата, и със стойност на PSA (специфичен туморен маркер за рак на простатата) не повече от 10.

До сега българските мъже, които искаха да се възползват от този иновативен метод, трябваше да се лекуват в чужбина. „Аз наблюдавам наши пациенти, третирани в чужди центрове, които повече от 10 години вече нямат рецидиви, с напълно съхранено качество на живот и сексуална активност са“, обяснява акад. Проф. д-р Чавдар Славов, който е ръководител на простатния център и на Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Процедурата ще се реимбурсира напълно от НЗОК и ще бъде безплатна за пациентите. „Възможно е само в отделни случаи, при мъже с по-голяма простатна жлеза, да се налага малко доплащане, тъй като броят на сидовете, които поставяме, е съобразен с размера на органа. Той е изчислен на база осреднени стойности на размера на простатата. При всички случаи обаче доплащането ще е минимално и изобщо не може да се сравнява със сумата, която трябва да отделят пациентите в Европа – 15 000 евро“, пояснява акад. Славов.

За словашкия екип

Началник на екипа от словашка страна ще е Д-р Павол Лукашко. Той е специалист – лъчетерапевт и е директор на Центъра за брахитерапии към Специализираната онкологична болница „Св. Елизабет“ в Словакия. Притежава над 20-годишен опит в областта на радиационната онкология, последните 10 от които са посветени на нискодозовата брахитерапия. Специализираната онкологична болница „Св. Елизабет“ пък е едно от най-старите и авторитетни частни здравни заведения в Словакия. Базиран в столицата Братислава, това е единственият център в Словакия, в който се извършва нискодозова брахитерапия за лечение на рак на простатната жлеза. Иновативният, високотехнологичен метод, който е въведен за първи път през 2007 г., се практикува рутинно вече над 13 години. Освен карциноми на простатата, тук по този способ се третират злокачествени заболявания на гърдата, на матката, на белите дробове, устната кухина, езика, хранопровода, кожата, ректума.

За акад. проф. д-р Чавдар Славов

Акад. проф. д-р Чавдар Славов е бил началник на Клиниката по Урология в УМБАЛ „Александровска“ ЕАД, София. В периода 2013 г – 2014 е зам.-министър на здравеопазването. След това поема Клиниката по Урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, чийто началник е до днес. Национален консултант по урология. Бил е зам.-декан на Медицинския факултет при Медицински университет – София. Бил е също член на постоянния Комитет при регионалния съвет на СЗО. През 2014 е избран за чл. кореспондент на БАН, а преди по-малко от месец стана академик на БАН. Специализирал е в Русия, Франция, Англия, САЩ, Германия, Белгия по проблемите на реконструктивната, трансплантационна и лазерна урология. Един от първите специалисти в света, който разработва и въвежда в практиката уретропластиките с букална и лингвална лигавица. Дългогодишен член на екипите по бъбречна трансплантация. Научната продукция на акад. Славов включва над 420 научни труда със импакт фактор повече от 850, осем от публикациите са в престижното „Nature Genetics”, като главен изследовател на пансветовния проект PRACTICAL.

За карцинома на простатата

Като честота ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват около 3000 мъже. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно.

Това не е първият опит за въвеждане в медицинската практика в България на нискодозова брахитерапия при рак на простатата. Преди 7-8 години в МБАЛ „Доверие“ са третирани няколко пациенти по подобен метод, но той така и не е въведен в практиката.

Източник: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“