Клиники

Акад. Чавдар Славов: Преболедуването от COVID-19 при мъжете води до нарушения в сперматогенезата | ИСУЛ

Новини

01.12.2021

Акад. Чавдар Славов: Преболедуването от COVID-19 при мъжете води до нарушения в сперматогенезата

Акад. д-р Чавдар Славов, дмн, е началник на Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Той е Национален консултант по урология.

Завършил е Медицински университет - София. През 1984 г. придобива и специалност „Урология“. През 1995 г. става доцент по урология, завеждащ сектор. От 2007 г. е доктор на медицинските науки, а от 2008 г. е професор по урология. От 2009 до 2013 г. е началник на клиниката по урология в УМБАЛ „Александровска“. През 2013 - 2014 г. е заместник-министър на здравеопазването.  

Бил е зам. -декан на Медицинския факултет при Медицински университет – София и дългогодишен член на Факултетния и Академичния съвет при МУ-София. Бил е също член на постоянния Комитет при регионалния съвет на СЗО. През 2014 г. е избран за член кореспондент на БАН, а преди броени дни стана академик на Академията.

Специализирал е в Русия, Франция, Англия, САЩ, Германия, Белгия по проблемите на реконструктивната, трансплантационна и лазерна урология.

Има разработени и въведени в практиката над 10 диагностични и над 15 оперативни методи. Един от първите в света разработва и въвежда в практиката уретропластиките с букална и лингвална лигавица. Дългогодишен член е на екипите по бъбречна трансплантация.

Научната продукция на академик проф. д-р Славов включва над 420 научни труда с импакт фактор повече от 850, осем от публикациите са в престижното „Nature Genetics”, като главен изследовател на пансветовния проект PRACTICAL.

Член на редица международни и наши научни организации.

- Проф. д-р Славов, Вашата клиника се отличава от други клиники по урология в страната. Какво е различното?


Нашата клиника е уникална за страната. Тя се занимава както с общо урологични заболявания, така и с андрологични проблеми – заболяванията на половата система при мъжа. При нас преобладават пациентите със заболявания на простатната жлеза, онкоурологичните пациенти – пациенти, при които е налице онкологично заболяване на отделителната система.

Напоследък все по-често са и пациентите с бъбречнокаменна болест или уролитиаза, както е редно да се нарича, понеже клиниката разполага с изключително модерна апаратура за разбиване на въпросните камъни в цялата отделителна система.

От андрологичните случаи пък преобладават пациентите със стриктури на уретрата, тъй като ние сме реферативен център за извършване на уретропластики и възстановяване на проходимостта на пикочния канал. Често наблюдаваме и болестта на Пейрони, тъй като сме специализирани и в нейното лечение.

Разбира се и всички останали общо урологични и общо андрологични проблеми са част от нашата дейност.

- Какво представлява болестта на Пейрони?


При болестта на Пейрони се образуват фиброзни плаки в обвивките на пениса, особено в тези, които обвиват пещеристите тела. Заболяването е описано още през 18 век от д-р Пейрони, на когото е и именувано заболяването. Медицинското наименование е Induratio penis plastica.

Тези плаки водят до изкривяване на пениса в една или друга посока, но най-често нагоре и това води до болезнена ерекция, а също и затруднения в сексуалните функции.

- Смятате ли, че напоследък се увеличават тези заболявания и има ли общо това с качеството и начина на живот на съвременното общество?


Разбира се! Тук е мястото да отбележа, че ракът на простатната жлеза в последното десетилетие бележи сериозен растеж и заема епидемични размери. За да не бъда голословен ще споделя и малко статистика.

През 2018 г. платформата GLOBOCAN  показва, че има почти 1 милион и 300 хиляди новозаболели, както и  около 365 хиляди, починали от рак на простатната жлеза.

За миналата година броят е още по-висок. Вече са милион и 400 хиляди новозаболели и 375 хиляди починали. Очаква се до 2040 г. броят на новооткритите случаи на това заболяване да са над 2 милиона и 400 хиляди.. Разбира се, смъртността ще се увеличи пропорционално на броя.

Нашата страна изобщо не е подмината от този епидемичен скок на заболяването и за 2018 г. са регистрирани 5613 случая, от които 1042 са починали.

Всичко това е свързано с динамичния начин на живот, начина на хранене, приема на ГМО-продукти и още много други фактори.

- Кои са симптомите, които трябва да дадат сигнал на мъжете, че е редно да потърсят уролог?


В урологията и наи-вече в спешността, симптомите, които обикновено водят пациента при уролог са една триада – болка, кръв в урината (хематурия) и проблемите в уринирането, които по-често засягат мъжете – често уриниране нощем, затруднено уриниране и др.

Болката може да бъде в поясната област, изхождаща от бъбрека, болка в коремната област, изхождаща от пикочопровода и пикочния мехур, както и болка в малкия таз и слабините, при възпаление на простатната жлеза или на тестисите.

Хематурията обикновено се асоциира с онкологични заболявания, но често се среща и при заболявания от възпалителен характер.

Не на последно място, симптом, който води пациентите при нас, като андрологичен център, е половата слабост и репродуктивни проблеми - невазможност за оплождане.

- Какво състояние е хипертрофията на простатата и как повлиява тя живота на един мъж?


Уролозите разглеждаме заболяванията на простатната жлеза в три основни аспекта – на първо място е възпалението на жлезата, което се появява между 20- и 40-годишна възраст, т.н. простатит. Хроничният простатит е едно много неприятно страдание, с много проблеми в качеството на живота на един млад мъж.

Другото заболяване е ракът на простатната жлеза, който най-често се появява между 40 и 70 години.

Третото е доброкачествената простатна хиперплазия или хипертрофията на простатната жлеза, която обикновено се проявява след 60-годишна възраст.

При това състояние се наблюдава разрастване на едни жлези, които са разположени около пикочния канал, т.н. парауретрални жлези, и този процес започва непосредствено след съзряването на мъжа, като обикновено се дължи на генетична предразположеност, но и на протичащите ендокринни процеси в мъжката полова система, към която принадлежи простатната жлеза.

Образно казано, нараствайки, тези жлези притискат пикочния канал и от това започва и симптоматичната форма на хиперплазията – позиви за често уриниране, трудно уриниране, слаба струя. Съответно, тогава търсят помощ и повечето пациенти.

- Обвързана ли е тя с рака на простатата?


Принципно не. Това са две отделни заболявания, притежаващи и напълно различен морфологичен субстрат.

Както казах, доброкачествената хиперплазия, която също е вид тумор, но доброкачествен, се развива от разрастването на парауретралните жлези, а ракът на простатната жлеза се развива в истинската жлезиста тъкан на органа, разположен в периферията.

Разбира се, това не означава, че не може едновременно да имаме и доброкачествена хиперплазия и рак на простатата.

- Имайки предвид броя на случаите от последните години, как можем да се предпазим от рака на простатната жлеза?


Първо, трябва да се извършва т.н. първична профилактика, при която всеки мъж да спазва известен здравословен начин на живот, а именно – да поддържа нормално тегло, да изключи максимално животинските мазнини и тежките животински продукти в храненето си, да увеличи приема на зеленчуци, особено на броколи и домати. Алкохолът и тютюнопушенето, разбира се, оказват отрицателен ефект и тук.

Иска ми се да наблегна на хранителните добавки. В стремежа и желанието си да натрупат мускулна маса, фигура и да впечатлят околните, много млади мъже приемат различни хранителни добавки. Приемайки тези добавки, трябва  да са запознати, че те водят до много тежки последствия, както в репродуктивната система, например при сперматогенезата, така и в отделителната система – много често могат да доведат до бъбречна недостатъчност, която носи своите тежки последствия.

Разбира се, важно е да се борим и със стреса.

Вторичната профилактика, която в България е въведена от 2010 г., т.нар. опортюнистичен скрининг, базиращ се на открития още в миналия век туморен маркер -  простато-специфичен антиген. В нашата държава за всички мъже над 50-годишна възраст е въведен този скрининг, който се провежда през 1 или 2 години. Прави се тест за въпросния антиген и преглед при специалист уролог, тъй като при около 10-15% от случаите тестът може да е нормален, въпреки наличието на рак на жлезата.

В този скрининг следващата стъпка е извършването на ядрено-магнитен резонанс, не на компютърна томография, подчертавам. Евентуално, при съмнения, след това може да се премине и към вземане на биопсия от простатната жлеза, която се извършва по няколко начина.

- А какво е лечението на рака на простатната жлеза?


Трябва да кажа, че ранните форми на болестта, в България, въпреки въведения скрининг, по ред причини като страх, срам и др., все още се хващат рядко. Процентът е около 46%, а, за сравнение, в Германия е 76%.

В зависимост от стадия на диагнозата се предприема и съответното лечение. Основното лечение е хирургическо, при което се отстранява простатната жлеза, заедно с нейната капсула, семенните мехурчета и част от пикочния канал. Това е една доста инвалидизираща операция и следователно има своите недостатъци – изпускане на урина след операцията, изгубване поне за известен период от време на еректилната функция и др.

В последно време се въвеждат по-модерни методи, като нискодозовата брахитерапия, която ние имаме готовност всеки момент да въведем в България. Тя не е нова в чужбина, в Щатите е въведена още през 90-те години на миналия век. И при нас беше правен опит за въвеждане, но, уви, не се реализира. Надявам се скоро, с помощта на нашия екип, Министерството на здравеопазването и здравната каса да успеем да я предложим на подходящите пациенти.

- Какво точно представлява брахитерапията?


Брахитерпията бива ниско- и високодозова. В момента става въпрос за нискодозовата. Високодозовата е нещо друго и тя се извършва в нашата държава, но има и известни резерви по отношение на усложнения и ефект от терапията.

При нискодозовата се въвеждат, със специална апаратура, изотопни зърна йод-125, големи около 2 мм и съвместими с човешките тъкани. Въвеждат се около 35-45 такива зърна с ниска доза, които сумарно достигат до 190 Gy облъчване и в рамките на няколко седмици облъчват на място простатната жлеза, респективно туморните клетки и се постига до 96% излекуване.

Аз наблюдавам пациенти, които са лекувани в чужбина преди повече от 10 години и наистина е хубаво, че скоро ще можем да лекуваме с този метод и тук.

- С какви иновации и иновативни подходи може да се похвали урологията?


Както вече казах, при нас има модерна апаратура за лечение на уролитиаза, която ни дава възможност да разбиваме камъни във всички отдели на отделителната система, от пикочния мехур, през уретера, до самия бъбрек. Това постигаме с хибриден лазер от най-ново поколение, с какъвто клиниката е оборудвана.

Другото, с което можем да се похвалим, е модерното лечение на стриктури на уретрата и въобще така наречената реконструктивна урология, която дава възможност да се възстанови проходимостта не само на уретрата, но и на уретерите, с помощта на различни методи.

Относно стриктурите на уретрата, ние сме една от първите клиники в света, които въведоха използването на лигавица от устната кухина. Това е лигавица от вътрешната страна на бузата и от страничните отдели на езика. Имаме разработени и собствени методики, като реконструкция на липсваща част на пикочния канал.

- Може ли да обясните какво точно е стриктурата на уретрата?


Стриктурата на уретрата представлява запушване на пикочния канал. Това реално се лекува по два начина. По-малко инвазивния метод – вътрешната уретротомия, представлява срязване на канала в областта на запушването и поставяне на катетър за определено време. За жалост стриктурата след провеждане на това лечение много често рецидивира.

Обикновено след два рецидива се налага извършването на уретропластика, т.е. разширяване на канала или заместване на стеснения участък с присадка от друга тъкан. В случая букалната лигавица е златен стандарт.

Лигавицата се взима, обработва се и се присажда на мястото на стеснението, като по този начин се възстановява проходимостта и цялостта на уретрата.

Уви, стриктурите на уретрата в последните години зачестиха по две причини. Първо, наличието на чести трансмисивни инфекции от рода на гонорея, микоплазмози и др., които водят до възпаление на пикочния канал и стесняване при възстановяването.

Употребата на едноурологичните лечебни методи на отделителната система, т.нар. цистоскопии, уретероскопии, при които е възможно ятрогенно да се развие такава стриктура, са втората най-честа причина.

За щастие, резултатите от лечението и в нашата клиника са сравними със световните. В зависимост от различните методи, които използваме, успеваемостта е от 86-96%.

- В месеца на мъжкото здраве какво ще посъветвате мъжете?


Бих посъветвал всеки мъж, който не се е ваксинирал срещу COVID-19 да се ваксинира. Ваксините са единствената налична алтернатива да се опазим. Преболедуването от ковид води до нарушения в сперматогенезата, т.е. възможността на мъжа да опложда.

Не разчитайте да заболеете и да изградите имунитет, защото болестта води до тежки проблеми, които невинаги са поправими.

Разбира се, спазвайте здравните указания и водете безопасен сексуален живот. Не странете от сексуалния живот и правете редовни урологични прегледи. Особено за мъжете над 50-годишна възраст това е изключиелно важно и се покрива от националната здравна каса.

Източник: www.puls.bg