Клиники

Нови две операции за нискодозова брахитерапия за лечение на рак на простатата в ИСУЛ | ИСУЛ

Новини

29.08.2022

Нови две операции за нискодозова брахитерапия за лечение на рак на простатата в ИСУЛ

Методът е иновативен за България и чрез него се избягва премахването на така важния за мъжествеността орган.

 

Нови две операции по прилагане на нискодозова брахитерапия за лечение на рак на простатата бяха извършени в Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Методът е иновативен за България и представлява вътреорганно облъчване на простатата. За целта в засегнатия орган се вкарват малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора в рамките на 6-8 седмици. След този период в 96% от случаите пациентът се счита за излекуван, без да се налага радикално премахване на простатната жлеза, което в част от случаите може да доведе до импотентност или до риск от инконтиненция (неволно изпускане на урина).

Днес двамата мъже, на 68 и 69 години, ще бъдат изписани от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ след само няколкодневен престой в болницата. Важно е да се отбележи, че те по никакъв начин не представляват опасност за околните и за своите близки по време на 8-седмичния период, в който йодните зърна ще се борят с тумора на простатата. Няма никаква опасност и за съседните органи. След този период зърната, които са биологично съвместими, остават инертни в тъканта на жлезата.

 

За да бъде максимално ефективна като методика, нискодозовата брахитерапия има строго определени индикации:  мъже с ранна форма на рак на простатата, който не излиза извън пределите на капсулата на жлезата, и с ниски стойности на PSA (специфичен туморен маркер за рак на простатата). Именно такъв е случаят на двамата пациенти, които са разбрали за проблема си след профилактичен преглед в Специализирания кабинет по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

 

Процедурата по нискодозова брахитерапия се извършва от мултидисциплинарен екип, начело с акад. проф. д-р Чавдар Славов – началник на Клиниката по урология и андрология, в който влизат още доц. д-р Еленко Попов и операционната сестра Здравка Попова от същата клиника, лъчетерапевтът д-р Илия Габровски и медицинският физик Галин Вълчев от Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. В края на миналата година те преминаха през специално обучение от свои колеги от Специализираната онкологична болница „Св. Елизабет“ в Словакия. Чуждият център е един от най-опитните в Европа, в който до момента са проведени над 1600 брахитерапии на простатната жлеза.Снимка: акад. проф. д-р Чавдар Славов Снимка: доц. д-р Еленко Попов


Като честота ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват около 3000 мъже. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно. Ракът на простатата е сред основните причини за смърт при мъжете.

 

От Клиниката по урология и андрология отбелязват, че извършените досега операции за нискодозова брахитерапия са били с отличен резултат и запазена континентност и потентност за пациентите.


Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" ЕАД