Клиники

Д-р Йордан Спирдонов: Дамите с киста на яйчника трябва да се преглеждат редовно за рак на гърдата | ИСУЛ

Новини

30.11.2021

Д-р Йордан Спирдонов: Дамите с киста на яйчника трябва да се преглеждат редовно за рак на гърдата

Жените след 40 г. трябва да си правят мамография на всеки две години, казва специалистът по образна диагностика

Пациентките на д-р Йордан Спирдонов ще ги познаете по папките. Какво толкова има в тези папки? Всяка жена, посетила специалиста по образна диагностика в УМБАЛ „Царица Йоана"- ИСУЛ, знае, че преди да се подложи на диагностика на млечните жлези, трябва да е минала през преглед при АГ специалист, да има резултат от цитонамазка и др. Защото дамите с кисти в яйчниците,произхождащият от тях  хормоналният дисбаланс  повишава  риска за развитие  рак на гърдата.

Това е специалистът, който спечели наградата „Лекар на годината 2021" на Българския лекарски съюз, в категорията „Иновации". Изобретението беше представено като „приставка за подобряване точността при диагностика и определянето на стадия при рак на млечните жлези".

Д-р Спирдонов, как тази приставка се отрази на диагностиката и определянето на стадия на карцинома при пациентките?

Подложката създава условия да изследваме гърдите на жените увиснали надолу, при което имаме възможност реално да видим проблемния, вече доказан, карцином. Преди това изследване са извършени ехография, мамография и биопсия. Карциномът е доказан и трябва да определим неговият локо-регионален  стадий . Златен стандрат е ядрено-магнитният резонанс (ЯМР), но понякога се оказва, че не можем да го проведем  и трябва да намерим изход. До сега в цял свят  за тази цел се ползваше боди  скенер   в стандартна позиция на  жената по гръб, при което гърдите намаляват предно-задният си размер  и се сплъстяват до 7 пъти, а зърното минава в страни до 105 градуса.

В тази позиция  малък карцином  до 20 мм  понякога показва белези, че е залепен за гръдната стена и така  формациата преминава от  Т1  в стадий Т4.  При сканиране на същата болна  по корем  карцинома  се отделя от гръдната т.е.  реалният стадий се оказва  Т1. Това определя поведението и прогнозата на пациента. При стандартна позиция по гръб се създават условия за грешно поставяне на диагноза. Това не е слабост на рентгенолога, а на позицията.

По тази причина ние бяхме много изненадани и радостни, когато още при първата пациентка видяхме, че гравитацията наистина оказва своето влияние. Доказахме го при преглед на 131 жени.

При 19 от пациентките направихме реално сравнение между двата образни метода – ЯМР и скенер. Получените резултати са абсолютно идентични в техните заключения. Предимство на скенера е , че освен стадирането на млечните жлези и мишниците, се стадират белите дробове и черен дроб. Така се скъсява пътя на пациета до началото на терапията.

Защо при някои жени не може да се използва ядрено-магнитен резонанс?

Най-често причината е голям гръден кош. Българката има големи гърди, които не могат да влязат в антената на ЯМР, това създава голям проблем. Същото е и при жените с гърбица, с пейсмейкър и други подобни средства, които са противопоказания за ядрено-магнитен резонанс.

Друго предимство на метода е, че малките болници не разполагат с ЯМР, но могат да ползват метода в практиката си, за да имат реална представа къде се намира патологичната тъкан, да определят точно в кой стадий е карциномът.

Каква е разликата между тумор в стадий  Т1 и в стадий Т4?

При тумор в четвърти стадий има противопоказание за интервенция. Трябва да се направят 8 курса на химиотерапия и чак тогава да се пристъпи към оперативно лечение. Пациентка, при която карциномът е в 1 стадий, може да се оперира веднага, без да е необходимо да преминава през тежък курс химиотерапия. Затова диагностиката с подложката, в позиция по корем, е сериозно предимство.

В последните години много шумно бяха рекламирани апарати, които търсят карцином по температурата в определени участъци на гърдата. Колко успешна е тази диагностика?

Термографията е функционален метод за диагностика, която е източник на грешки. В страни като Австралия, Великобритания, Канада и др. тези апарати са забранени. Ако една жена е имала сексуален контакт предишната вечер, гърдата ще покаже  затопляне  т.е.  проблемен участък . Разтревожена ще провде  прегледи, мамография, ехография, чиито негативени  резултати ще я убедят във фалшивата тревога . Проблем е фалшиво негативният резултат т.е. има карцином, но термографията не го засича. Жените се успокояват и посещават доста по късно образен диагностик.

Когато преди 2 години се внесоха и въведоха този тип  апарати за диагностика  у нас, никой не ни потърси за становище – мен или д-р Иво Гергов  от  НОЦ.

Кажете д-р Спирдонов, след толкова кампании за профилактиката на рака на гърдата има ли някакъв реален ефект? По-склонни ли са българките да се преглеждат?

Има напредък, макар че заради COVID-19 през миналата година диагностицираните с карцином на гърдата жени са със 1800 по-малко. Реално, те не са станали по-малко, напротив – увеличили са се. Идват в по-късен етап и са много повече. Страхът от коронавируса ги спира да посещават лекарите си. Въпреки това, статистически, случаите нарастват.

Официална статистика обаче няма, тъй като Националният раков регистър не е актуализиран от 2017 г. По тази причини липсват и данни от България в световната статистика.

И все пак, какво установявате, по-често жените идват с вече установен проблем или за профилактичен преглед?

Моите пациентки идват с папки. Те са научени и знаят как да се преглеждат, „хващам ги" на ранен етап, нямам жена с по-голям тумор от 1 см в практиката си. Дамите имат здравна култура, предават това, което знаят, на приятелки, на децата си. Тези, които не са наши пациентки, идват след като са напипали бучка.

Какво има в тези папки, д-р Спирдонов?

В папката са изследванията, които са направени при АГ специалист. Идват с готова цитонамазка, ехография, така сме сигурни, че половите органи в малкия таз са  здрави.

Каква е връзката с малкия таз в случая?

Появата на киста в яйчника, продуцира хормони. Гърдите се подуват и жените хукват на т.н. мамолог. Такава  специалност ( животно) няма. Грижата за гърдите на жените е изцяло в ръцете на образните диагностици. Адмирираме  прегледите  на гърдите  от Акушер гинеколози, но нека при установяване на проблемен участък  да ги насочват към нас.  По статистически данни АГ специалистите намират 30% от туморите в гърдите, рентгенолозите - 70%, а на нас експертите ни дават 95%, но пак не са 100%. Жените хукват по мамолози, които им дават гелове да се мажат,  фитохормони  под различна форма и не рядко след  6 месеца разбират, че имат напреднал  рак на яйчника.

Нашите пациетки  идват при мен с папката,която съдържа два раздела на женската полова система. От пред стои резултата от  прегледа на млечните  жлези, а втори са резултатите от  АГ прегледа. При  находки  в гърдите, винаги поглеждам малкия таз,  търсейки връзка между тях.

Искате да кажете, че кистата в яйчника може да е сигнал за проблем с гърдите?

Те са взаимно свързани. Хормоналният дисбаланс в организма на жената подпомага образуването на кисти в яйчника, образования в шийката на матката, в матката и гърдите. Жените, които имат по-болезнен цикъл, трябва да посетят лекар, да не свикват с болката, смятайки я за нещо нормално за периода.

Когато си на 18 г. това би могло да бъде нормално, но на по-късен етап трябва да се търси причината за тези болки, да се изследва хормоналното здраве.

Появата на мигрена  често е на хормонална основа при дамите, появата на пъпки преди цикъл, омазняването на кожата. Това са все симптоми за нарушен баланс между мъжкия хормон и женските – нарича се относителен хормонален дисбаланс. Какво значи това – за определен период нивото на хормоните може да е нормално, а жената да е с всички предменструални симптоми. В този случай е нарушено съотношението между мъжкия е женските хормони.

Споменахте фитохормони. Защо и колко са вредни?

Фитохормоните могат да бъдат доста опасни за подхранване на карциномите на гърдите при жените.

Това какъв вид препарати са?

Различни морски водорасли, гъби, треви (вечерна иглика), включително и определен вид картофи, които се предлагат като препарати при  нарушения в менструалния цикъл. Дават ли ти нещо, което ще ти повлияе състоянието при менопауза, то задължително съдържа фитохормони. Иначе няма как да ти помага за тези симптоми.

В случая е важна границата – да се ползват фитохормони, но след като образният диагностик е видял гърдите на жената и не е констатирал образувание. Наличието на кисти, на плътен участък е противопоказание за вземане на фитохормони.  При наличие на  туморни клетки или тъкан ние щеги под храним с фитохормоните  и  ще ускорим тяхното развитие.

Има институт, който казва, че карциномът на гърдата се развива бавно, на година расте с 6 до 10 мм. Поемайки фитохормони или противозачатъчни, ползвайки лепенки или др. средства, може да се ускори значително разрастването на карцинома в пъти.

Затова трябва дамите да внимават с хормонозаместителната терапия, с противозачатъчните. Когато дойде пациентка, винаги я питаме дали има фамилна обремененост – сестра, майка, баба, леля с карцином на гърдата; дали приема някакви хормонални препарати – това са все рискови фактори. Описани са и в кратките характеристики на препаратите.

Кой е оптималният момент една жена да си направи такова изследване, в каква кондиция, в кой период, свързано ли е с цикъла?

Преглеждал съм дори бебета с гинекомастия. Преглеждал съм млади момичета с открит на 15 години карцином. Здравната култура на майката, трябва да се предава на дъщерята – как да се самопреглежда, да си обръща внимание.

Възрастта на първия преглед доста падна. След 40-тата година трябва да се правят регулярни мамографии на две години. Митовете за облъчването не трябва да ги има, защото дозовото натоварване е много ниско.

Дамите, които в рода си имат роднина с карцином на гърдата, диагностициран на 45 години – леля, майка, братовчедка, трябва да започнат 10 години по-рано да правят мамография. Това е правилото. Независимо на каква възраст са.

Когато в рода имаме две или три жени с тази диагноза поведението е малко по-различно – редуват се ежегодно  ЯМР с контраст, мамография с ехография, защото рискът при тях е много по-висок.

Източник: offnews.bg