Клиники

Един добър ден за пациентите с рак на простатата. За първи път у нас екип специалисти от ИСУЛ приложи нискодозова брахитерапия при рак на простатната жлеза. | ИСУЛ

Новини

11.12.2021

Един добър ден за пациентите с рак на простатата. За първи път у нас екип специалисти от ИСУЛ приложи нискодозова брахитерапия при рак на простатната жлеза.

Вероятно 10 декември ще остане в историята на българската медицина като датата, на която е извършен пробив в лечението на рака на простатата у нас. Първата операция в България с нискодозова брахитерапия при рак на простатната жлеза приключи успешно в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Тя беше осъществена от съвместен екип от българската болница и специализираната онкологична болница „Св. Елизабет“ в Словакия, където тази процедура се практикува повече от 10 години. Пациентът, 60-годишен мъж от София, е контактен и в отлично общо състояние. 

По време на операцията, продължила близо 4 часа, в простатната жлеза на мъжа бяха имплантирани 82 миниатюрни зрънца йод 125 изотоп, изчислени по определена формула, които в следващите 6-8 седмици ще осъществят вътретъканно облъчване. Така се избягва оперативното премахване на жлезата, обясниха от лечебното заведение. 

От българска страна в иновативната операция взеха участие началникът на клиниката по урология акад. проф. д-р Чавдар Славов, д-р Еленко Попов и м.с. Здравка Попова от същата клиника, началникът на КАИЛ доц. д-р Мая Белитова, физикът Галин Вълчев и лъчетерапевтът д-р Илия Габровски от Отделението по лъчелечение. Начело на словашкия екип бе д-р Павол Лукашко, който е един от най-опитните специалисти в областта на брахитерапията в Европа.

Повече може да научите тук

Източник: Offnews.bg