Клиники

6,25 % от пациентите, които се прегледаха безплатно за рак на простатата в ИСУЛ, са с установен карцином | ИСУЛ

Новини

06.12.2023

6,25 % от пациентите, които се прегледаха безплатно за рак на простатата в ИСУЛ, са с установен карцином

Осемдесет мъже се възползваха от безплатните прегледи за рак на простатната жлеза, в рамките на кампанията Movember, в Клиниката по урология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, насочена към мъжкото здраве.

По време на инициативата са открити пет пациента с рак на простатата. Това прави 6,25% от всички прегледали се и е близо до статистиката за заболяването.

При други пет мъже е установена доброкачествена хиперплазия (увеличение) на простатата и те са насочени за оперативно лечение.

От пациентите, които са диагностицирани с рак на простатата, най-младият е на 59 години, а най-възрастният - на 78 години. Всички те са насочени за щадящо лечение с брахитерапия с ниска мощност на дозата, тъй като заболяването им е открито в ранен стадий.

 

Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е единственото място в България, където е въведена Брахитерапия с ниска мощност на дозата при ранен карцином на простатната жлеза. Става въпрос за иновативен метод на вътретъканно облъчване, при който се избягва операцията и всички произтичащи от нея усложнения: изпускане на урина и проблеми в сексуалната функция. В центъра работят уролози, онколози, лъчетерапевти, медицински физици, анестезиолози, което позволява целият процес – от диагностичното уточняване до лечението и проследяването да се случва на едно място – в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. До момента по иновативния метод в него са третирани 45 пациенти, при които са постигнати отлични резултати.

 

Припомняме, че през месец ноември цялата Клиника по урология и андрология на столичната болница се включи в благотворителната инициатива. Прегледи се провеждаха всеки работен ден едновременно в два кабинета, което позволи на всеки, който имаше желание, да бъде прегледан и консултиран от уролозите на ИСУЛ.

 

В безплатните прегледи се включи и началникът на клиниката акад. проф. д-р Чавдар Славов. Според него профилактичните прегледи за рак на простатната жлеза трябва да станат задължителни, а пациенти, които ги пропускат или отказват да се явят, при установяване на карцином в напреднал стадий, следва да бъдат поканени да заплатят част от лечението си, защото с бездействието си са допринесли за напредване на болестта.


Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"