Клиники

Доц. Еленко Попов: Над 25-30 на сто от хората срещат уринарни проблеми  | ИСУЛ

Новини

02.12.2023

Доц. Еленко Попов: Над 25-30 на сто от хората срещат уринарни проблеми

Наред с лесната уморяемост и промените в паметта, едно от неудобствата на напредналата възраст е изпускането на урина.

 

"Причините са комбинация от няколко проблема, това са възрастовите процеси, заседнал начин на живот и намалена подвижност, промените в долните пикочни пътища, като това се случва и при мъжете, и при жените, каза за "Закуска на тревата" доц. Еленко Попов, уролог в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

 

"Над 25 - 30 на сто от хората срещат проблем със задържането на урината. Освен тези причини, изпускането на урина може да се дължи след неврологични проблеми и заболявания, инсулти, преживени стресови ситуации, когато този проблем може да остане.

 

Друга причина може да са промени в степента на съзнанието и когнитивното познание, тогава въпреки, че пикочно-половата система да работи перфектно, да има разминаване в социално удачните моменти за уриниране, поясни още доц. Еленко Попов.

 

По думите на доц. Попов трябва много ясно да се отдиференцира дали изпускането на урина е проблем или е признак на някаква друга подлежаща болест.

 

"Най-често е заради инфекция - цистит, уринарна инфекция, изпускането на урина, честото уриниране, неудържимите позиви за уриниране са почти задължителни като симптоми.

 

Другата причина може да е свързана със самия пикочен мехур - наличие на камъни, на тумори или други придружаващи заболявания.

 

Това може да е след преживян инсулт, болест на Паркинсон, мултиплена склероза, тоест когато е нарушена регулацията на целия този процес, поясни още доц. Еленко Попов, уролог в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

 

Още по темата може да чуете тук>>

 

Източник: БНР - по публикацията работи Гергана Хрисчева