Клиники

За магията на брахитерапията – стъпка по стъпка – при лечението на пак на простатата | ИСУЛ

Новини

16.10.2023

За магията на брахитерапията – стъпка по стъпка – при лечението на пак на простатата

Говорят специалистите на ИСУЛ, които прилагат иновативния метод

ЦЯЛОТО ПРЕДАВАНЕ, ПОСВЕТЕНО НА БРАХИТЕРАПИЯТА, МОЖЕТЕ ДА ИЗГЛЕДАТЕ ОТ ТУК>>

За пътя на пациентите, които се лекуват с най-модерния метод за лечение на рак на простатната жлеза – брахитерапията, от поставянето на диагнозата до лечението, говорят специалистите на УМБАЛ „Царица Йоанна“. За първи път телевизионен екип надниква зад завесата на една от най-иновативните и успешни процедури при ранен рак на простатната жлеза. Тя се практикува успешно вече две години, от цяла България, единствено  в Центъра за съвременна комплексна диагностика и лечение на туморите на простатната жлеза в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Предаването е „ПУЛС“, телевизия NovaNews, а водещата – прекрасната Гергана Добрева.

 

АКАД. ПРОФ. Д-Р ЧАВДАР СЛАВОВ, началник на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и ръководител на Център за съвременна комплексна диагностика и лечение на туморите на простатната жлеза.

 

Водещ: Моля ви, обяснете как се роди идеята за създаването на Центъра за съвременна комплексна терапия на туморите на простатната жлеза и каква е неговата роля?

 

Акад. проф. д-р Славов: От години имам наблюдения върху един съвременен и иновативен начин на лечение на рака на простатната жлеза – брахитерапията с ниска мощност на дозата. Тя е въведена за първи път в САЩ през 1998 г., след което в Европа идва през 2006 г. Тогава и у нас е направен плах опит да се въведе, но поради липсата на много логистични възможности са се отказали. Наблюдавайки този тип пациенти във времето, които отиваха навън, най-вече в Германия, и плащаха много сериозни суми за това, се оказа, че той позволява 96% излекуване на болните с началните форми на рака на простатната жлеза, което им дава шанса и алтернативата да не изпаднат в състоянието на изпускане след операцията, което много често се случва, или т.нар. еректилна дисфункция, която също съпътства всякаква друга терапия.
Акад . проф. д-р Чавдар Славов

 

Водещ: Вие казахте, че е трябвало пациентите да ходят да се лекуват в чужбина с този модерен и иновативен метод за лечение на ранна форма на рак на простатната жлеза. Как стои въпросът сега?

Акад. проф. д-р Славов: Точно пациенти, които се наложи да ходят на Запад, за да се лекуват, които са общественици, подкрепиха идеята да се опитаме и тук в България да създадем такъв център. Това започна преди 4 години, най-напред с проучване на възможностите дали ще можем да се справим тук. Слава Богу, в края на 2021 година, благодарение на разбирането на тогавашния министър на здравеопазването, г-н Ананиев, ни беше отпусната субсидията за създаването на този център, закупуването на апаратурата, пред която стоим в момента и съответно да започнем. И така през декември 2021 г. направихме първите процедури в България – в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Преди това изпратихме наш екип на обучение в специализиран център в Словакия. Този център има много богат опит, вече над 3000 пациента. (Подробности за самия метод ще ви разкаже ръководителят на екипа, който директно извършва самата процедура, доц. д-р Еленко Попов), съгласно с лъчетерапевта, медицинския физик и другите участници в този, мултидисциплинарен екип. Съжалявам, че тук я няма проф. Белитова – безспорно от нашите анестезиолози зависи много от успеха на процедурата. Пациентът трябва да бъде стациониран, без да се отклонява и на милиметър, което изисква една хубава, дълбока анестезия.
В края на 2021 г., когато стартирахме, се налагаше пациентите да заплащат зърната йод-125 изотоп, които се вкарват в простатната жлеза и убиват раковите клетки, както и другите консумативи, свързани с манипулацията. Цената варираше около 10 000 лв. Около 30 пациента направихме по този начин. Още тогава обаче започнаха и нашите усилия да убедим ръководството на Министерство на здравеопазването да поеме разходите за тези зърна, които са радиоактивни лекарства. Слава Богу, от 2 месеца насам, този въпрос е решен и нашите пациенти вече имат възможност да свалят тази цена на 2300 лв., която, за съжаление, министерството не може да поеме по регламент, защото става въпрос за вид консуматив, който те не покриват. Затова се надяваме на НЗОК да поеме тази сума и българските пациенти да не заплащат абсолютно нищо за тази иновативна и най-вече резултатна процедура.

 Акад. проф. д-р Чавдар Славов и водещата на предаването „Пулс“ Гергана Добрева.


Водещ: Адмирации, акад. Славов, за всичко, което правите в името на пациентите! До колкото разбрах, брахитерапията е подходяща за пациенти, които са в начален стадий на карцином на простатата. Така ли е?

 

Акад. проф. д-р Славов: Така е. Това е предимно при пациентите, които са с висок или умерено висок риск. В течение на времето центровете, които работят на Запад, създадоха протоколи и за комбинирана терапия – брахитерапия с лъчелечение или брахитерапия и хормонална терапия, т.е. индикациите в последствие могат да бъдат разширени. Това, което можем да кажем, е, че резултатите 96% излекуване, се постигат изключително при ранните форми.


ДОЦ. Д-Р ЕЛЕНКО ПОПОВ, Клиника по урология и андрология Специалист – уролог, ръководител на оперативния екип към Центъра за съвременна комплексна диагностика и лечение на туморите на простатната жлеза

 

Водещ: Доц. Попов, колко брахитерапии са направени до момента в ИСУЛ?

 

Доц. д-р Еленко Попов: С последните, които изписахме преди няколко дни – 32. 

Доц. д-р Еленко Попов


Водещ: Разбрах от аккад. Славов, че успехът при този метод е над 90%?


Доц. д-р Еленко Попов: Ключов за успеха е правилният подбор на пациентите. Такива, хванати след профилактичен преглед.


Водещ: Нека в пример го обясним този подбор. Какъв трябва да е пациентът, за да кажете, че е подходящ за брахитерапия?

 

Доц. д-р Еленко Попов+ водещ

 

Доц. д-р Еленко Попов: Както вече споменах, за да бъде успешно лечението, или поне в над 90% от случаите, всичко започва на много по-ранен етап – в проследяването. Всеки мъж на възраст над 50 г. ежегодно трябва да минава през профилактичен преглед на простатната жлеза. Не трябва да се чакат симптоми – те са вече проява на напреднало заболяване. Профилактичният преглед не е нещо сложно. Започва се с простатоспецифичния туморен маркер /PSA/, който не трябва да е над 4. Това е една усреднена стойност, която включва всички мъже, независимо от години, от размера на простатата. Вече урологът интерпретира стойността на туморния маркер спрямо годините и това колко е голяма простатната жлеза. Над 4 е някакъв ориентир, че нещо се случва и е добре човек да обърне внимание на простатната си жлеза.
Следващата стъпка е ЯМР на простатата. От една страна спестява ненужна биопсия, от друга, когато се налага, повишава точността на биопсията, защото показва от коя страна се намира туморът
При находка от ЯМР без никакво забавяне се преминава към биопсия. При нас се използва т.нар. фюжън биопсия, която е високотехнологична. Тя представлява сливане на ЯМР с образа от ехографа, при което се получава много лесно и прецизно маркиране на точната зона, в която има съмнение за рак на простатната жлеза.

 

Водещ: И минаваме, доц. Попов, директно към брахитерапията. Тук, в тази зала, се случват нещата. Това е и вашето работно място?

 

Доц. д-р Еленко Попов: Така е. Моята работа е, заедно с моите колеги лъчетерапевт и медицински физик, да контурираме областта на простатата, да нарисуваме, образно казано, фронтовата линия, полето на действие. А моята роля конкретно, като хирург, е да подпомагам колегите при разграничаване на различните органи и структури. След това, след като колегите направят своята магия, направи се плана за индивидуалния пациент (прецизността, с която работим е в рамките на част от милиметъра). За това голяма роля имат колегите -физици и лъчетерапевти, както и анестезиолозите, които поддържат пациента абсолютно неподвижен, защото всяко разместване може да компрометира целия план. След създаването на плана, част от моята роля е изпълнението му, чисто технически – подреждането на тези малки перлички на точните места, за да може да се изпълни тази идеална конфигурация, която са направили колегите физици и лъчетерапевти.

 

Водец: Пациентът изпитва ли някаква болка след това? Доколкото разбирам по време на операцията е напълно релаксиран, отпуснати са всички мускулни групи. Какво се случва после, разказват ли ви пациентите какво усещат?

 

Доц. д-р Еленко Попов: Покрай самата процедура болков синдром или някакви неприятни усещания няма. Това позволява много бързото изписване от болница след брахитерапията, в рамките на от 24 до 48 часа. След това, по време на активното действие на радиоактивното лъчение, тъй като брахитерапията с ниска мощност на дозата всъщност е терапевтичният подход, който вкарва най-висока доза лъчелечение в простатата, но тази доза е изключително прецизна. Методът вкарва много по-висока доза лъчелечение от брахитерапията с  висока мощност на дозата или пък от стандартното лъчелечение. През тези няколко месеца, докато „работи“ изотопа, има оплаквания, които са съвсем поносими, от типа на често уриниране, парене при уриниране, каквито мъжете, с напредване на годините, по принцип имат от долните пикочни пътища. Методът е много добре поносим от пациентите. Използвайки нашите въпросници за оценка, всички пациенти са доволни от преживяването им постоперативно.

 

Водещ: Колко време продължава самата процедура по поставянето на зърната?

 

Доц. д-р Еленко Попов: От това, което видяхме от колегите от Словакия, пък и самите ние вече успяваме да се вградим в този интервал, в зависимост от големината на простатната жлеза, е около 2,5 – 3 часа.

 

Водещ: Два часа и половина дават нов старт на живота!

 

Доц. д-р Еленко Попов: Точно така! Този проблем, ако се остави неконтролиран, има потенциала да разруши живота на пациента.

 

ГАЛИН ВЪЛЧЕВ, медицински физик към Центъра за съвременна комплексна диагностика и лечение на туморите на простатната жлеза

 

Водещ: Често тяхната работа остава скрита, но е много, много важна. Днес ще разберем с какво точно се занимават медицинските физици. Каква точно е вашата работа, г-н Вълчев, при брахитерапията?

 

Медицинският физик Галин Вълчев: Брахитерапията започва с това колко семена трябва да бъдат поръчани за конкретния пациент. Това се определя от обема на простатата, който ни съобщава уролога.

 Галин Вълчев

 

Водещ: Тоест, вие, по някаква формула, определяте броя на тези зрънца?


Медицинският физик Галин Вълчев: Точно така! След приемането на семената (те идват със сертификат), ние сме длъжни да установим, че това, което е поръчано, е с правилната активност и ще успеем да реализираме нужната за пациента доза.


Водещ: Виждам, че тук сте заложили 24 семена?

 

Галин Вълчев+водещ


Медицинският физик Галин Вълчев: Това са 24 игли, но реално броят не семената е около 80.

 

Водещ: Т.е- с някакви специални игли, семената се вкарват в простатната жлеза?


Медицинският физик Галин Вълчев: Точно така! Те са на верижка, което позволява семената да не мигрират извън простатата, те остават в нея, и отдават лъчение като реализират терапевтичната доза.

 

Водещ: Колко време тези семена остават в организма на човека?


Медицинският физик Галин Вълчев: Завинаги. Те не пречат по никакъв начин, не е необходимо да се вадят. Това е и предимството на брахитерапията.

 

Здравка Попова, Клиника по урология и андрология. Операционна сестра към Центъра за съвременна комплексна диагностика и лечение на туморите на простатната жлеза

Водещ: За тайната на брахитерапията, що се отнася до инструментариума, ще ни разкаже следващият ни събеседник, операционната сестра Здравка Попова: На тази масичка, ти си подготвила да погледне нашият зрител, в какво се състои тайната на брахитерапията.

 Здравка Попова

 

М.с. Здравка Попова: Моята роля в брахитерапията е да подготвя специфичния за брахитерапията инструментариум. Това е малка част от това, което се ползва. Тук е уредът, с който се нарязват семенцата. Тъй като са радиоактивни, те се слагат в държача, който предпазва да не излъчват, докато не бъдат имплантирани на конкретното място в простатната жлеза.

 Част от инструментариума за брахитерапията

 

Водещ: Тук всъщност влизат иглите, с които зрънцата се имплантират в простатата, нали така?

 

М.с. Здравка Попова: Точно така! Всичко това трябва да бъде стерилно. Подава се внимателно като се хваща на определени места, за да не се понесе допълнителна доза облъчване. По този начин процедурата е безопасна. Моята работа е да е безопасна – за пациента, за екипа и всичко да е стерилно. 

Уредът, с който се нарязват семената.

 Тук влизат иглите, с които зрънцата се имплантират в простатната жлеза.

 

Д-Р ИЛИЯ ГАБРОВСКИ, Клиника по медицинска онкология – Отделение по лъчелечение, Лъчетерапевт към Центъра за съвременна комплексна диагностика и лечение на туморите на простатната жлеза

Водещ: Д-р Габровски, ще ви помоля през призмата на вашата специалност да ни разкажете какво представлява брахитерапията?

 

Д-р Илия Габровски: Брахитерапия идва от гръцкото „брахос“, когато източникът на радиация се поставя или в самия тумор, или непосредствено до него, като по този начин можем да дадем много висока доза в тумора като същевременно в съседните критични органи дозата рязко спада. Така по най-добрия начин успяваме да съхраним съседните органи и същевременно да унищожим тумора.

 

Снимка Д-р Габровски

 

Водещ: Близките на пациенти вероятно се чудят опасен ли е той за тях след брахитерапията, все пак говорим за радиация?

 

Д-р Илия Габровски: На практика не е. В първите седмици има определени стъпки, които пациентите трябва да следват. Например в тях да не сядат деца, през първата седмица не е желателно да са в непосредствен контакт със съпругата си. Спазвайки тези протоколи, на практика за близките си, пациентът е безопасен.

 

Водещ: С какви други методи на лечение може да се комбинира брахитерапията?

 

Д-р Илия Габровски: В зависимост от стадия на заболяването може да се комбинира с хормонално лечение или с перкутално лъчелечение. При пациентите с по-висок риск, резултатите от комбинирането на двата метода са много добри. В нашия център тепърва събираме опит с такива пациенти. Имаме вече пациент, който допълнително сме го облъчили и го проследяваме, но в центровете, от които сме се обучавали, резултатите са много добри.

 

Снимка Д-р Габровски и водещ

 

Водещ: Д-р Габровски, тези пациенти, които имат имплантирани малки перлички, които са метални, като тръгнат на път в чужбина , какво трябва да знаят?


Д-р Илия Габровски: Те винаги биват засечени от детекторите на летището, затова им издаваме документ, който трябва да носят със себе си, че са провели брахитерапия и имат тези импланти.

 

ЦЯЛОТО ПРЕДАВАНЕ, ПОСВЕТЕНО НА БРАХИТЕРАПИЯТА, МОЖЕТЕ ДА ИЗГЛЕДАТЕ ОТ ТУК>> 


Източник: Телевизия NovaNews