Клиники

ИСУЛ представи резултатите от първите 32 пациента с брахитерапия с ниска мощност на дозата при рак на простатата | ИСУЛ

Новини

04.10.2023

ИСУЛ представи резултатите от първите 32 пациента с брахитерапия с ниска мощност на дозата при рак на простатата

При 94,75% от пациентите методът е довел до пълно излекуване без допълнителна лъчетерапия или хормонална терапия


Доц. д-р Еленко Попов от Клиниката по урология и андрологияна УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ презентира по време на приключилия наскоро XVII Национален конгрес по урология първите 32-ма пациента, които бяха лекувани с брахитерапия с ниска мощност на дозата за рак на простатната жлеза.

Иновативният метод е широко използван по света при ранен карцином на простатата, но у нас се практикува едва от около две години. Той беше въведен от екипа на акад. проф. д-р Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология и андрологияв ИСУЛ, и засега се използва само в Центъра за съвременна диагностика и лечение на туморите на простатната жлеза в столичната болница.

 

Между 52 и 79 години (средна възраст 69,3 години) са били мъжете, които са предпочели да се лекуват в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с иновативния метод.  При само двама от тях се е наложило към брахитрапията да се включи допълнително лечение. Това означава, че терапията е била успешна и достатъчна при 94,75 % от пациентите. Само при един мъж са наблюдавани ранни постоперативни усложнения, заради което се е наложило да му бъде поставен катетър за 2 седмици, след което той е бил свален.

 

При останалите мъже е имало само минимални временни смущения в уринирането и сексуалната функция, които напълно са отшумели за около 2 месеца (активния период на лечението). Това е и основната разлика с радикалната простатектомия (оперативното премахване на жлезата), при която често тези усложнения остават трайни.

 

Другото предимство на метода, което изтъкна доц. д-р Попов, е краткото време на лечение и възстановяване. Мъжете са прекарали в болницата между 48 и 96 часа (средно 70,6 часа, т.е. около 3 дни), след което са били свободни да се върнат при семейството си, без допълнително облъчване или хормонотерапия.

 

„Резултатите ни са изключително добри и са напълно съпоставими с тези на водещите клиники в Европа“, коментира доц. д-р Попов, който ръководи мултидисциплинарния екип, осъществяващ интервенцията. Освен опитен уролог, той включва медицински физик, лъчетерапевт, анестезиолог, специално обучени операционна и анестезиологична сестра.

 

Какво представлява самият метод:
При брахитерапията с ниска мощност на дозата в простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици. Докато сийдовете с йод 125 изотоп функционират в простата на пациентите, те са безопасни за околните, няма никаква опасност и за съседните органи  в тялото им. След този период зърната, които са биологично съвместими, остават инертни в тъканта на простатната жлеза, а пациентът се смята за излекуван.

 

Отскоро лечението с брахитерапия с ниска мощност на дозата се реимбурсира от държавата, а пациентът заплаща само за консумативите за процедурата, които са специфични и се внасят от Германия.

 

След успеха на първата серия от интервенции, Центъра за съвременна диагностика и лечение на туморите на простатната жлеза търси възможности да увеличи капацитета си. В момента е обявен конкурс за втори екип, който, след като бъде попълнен, както и първия, ще премине през обучение в специализиран център в Словакия с голям опит в тази процедура. 


Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"