Клиники

Акад. Чавдар Славов: Наблюдаваме репродуктивни проблеми при млади мъже, преболедували коронавирус | ИСУЛ

Новини

24.03.2023

Акад. Чавдар Славов: Наблюдаваме репродуктивни проблеми при млади мъже, преболедували коронавирус

Урологът припомни, че ако е открит рано, ракът на простата, който е втори по честота при мъжете, е абсолютно лечим.

 

Установяват се репродуктивни проблеми при млади мъже, които са на възраст между 30 и 40 години и са преболедували коронавирус. Има доста такива случаи, които разбират за това впоследствие, когато направят опит за дете.

 

Това информира в ефира на Дарик радио един от най-добрите уролози в България акад. Чавдар Славов, който завежда Клиниката по урология и андрология в университетската болница „Царица Йоанна - ИСУЛ”.

 

Положителното е, че има данни, според които подобни състояния са обратими, допълни академик Славов.

 

„Пандемията се отрази сериозно на урологичните проблеми в две посоки. Едната беше свързана със страха от попадане в болница, както и затварянето на болниците. Това доведе до закъсняване на процеса на лечение при пациентите с онкологични заболявания, каквито при нас са над 75 процента. От друга страна се оказа, че млади мъже в репродуктивна възраст, преболедували дори леко коронавирус, развиват репродуктивни проблеми – нарушения в спермообразуването, във функцията на сперматозоидите. Смятаме, че това е възрвратимо – има сведения и от световната практика, и от наши пациенти, че може да се започне подобряване, но затова трябва специализирана консултация, както и лечение и наблюдение,” обясни урологът.

 

Акад. Славов припомни, че ракът на простатата е втори по честота при мъжете в България и за него има скрининг. За съжаление обаче този скрининг не се използва и заради липса на информираност, и заради притеснение у мъжете, и заради недостатъчно подсещане от страна на общопрактикуващите лекари.

 

„Ракът на простатната жлеза е на второ място сред туморите при мъжа след рака на белия дроб. В САЩ той вече изпревари и рака на белия дроб при мъжете. У нас засега ракът на белия дроб е на първо място, може би, защото пушенето при нас не намалява. Специално за рака на простатната жлеза има скрининг от 2010 година и аз тогава съм го разписвал като републикански консултант. Той представлява туморен маркер, който се покрива дори от НЗОК. За съжаление обаче той не се използва – населението не е информирано, голяма част от мъжете се притесняват да отидат на уролог, а и общопрактикуващите лекари, с цялото ми уважение – трябва да имат лампичка и да подсещат,” отчете още акад. Чавдар Славов.

 

Проф. Славов съобщи положителна новина – след доста усилия Министерството на здравеопазването се е съгласило да реимбурсира изотопите, които се използват при лечение на рака на простата.

 

„Надяваме се от средата на годината да започне тяхната реимбурсация, за съжаление те струват между 8000 и 9000 лева. Ракът на простатната жлеза, открит в ранна фаза, е абсолютно лечим и ние сме един от малкото центрове на Балканите, които лекуват по съвременен метод този неприятен карцином и положителният резултат е в 96 процента от случаите,” обясни акад. Славов.

 

Повече може да чуете тук>>

 

Източник: Дарик радио