Клиники

Клиниката по урология на ИСУЛ обявява още един телефон за записване за безплатните профилактични прегледи за мъже | ИСУЛ

Новини

31.10.2022

Клиниката по урология на ИСУЛ обявява още един телефон за записване за безплатните профилактични прегледи за мъже

Поради големия интерес, Клиникатапо урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“  обявява  още един телефон за записване за безплатните профилактични прегледи за мъже, които започват от утре (1.11.2022 г.) и ще продължат през целия месец ноември. Поводът е Световния месец за борба с рака на простатата и международната инициатива Movember, насочена към мъжкото здраве.


БЕЗПЛАТНИТЕ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ И КОНСУЛТАЦИИ ще се осъществяват в работни дни от 1 до 30 ноември, между 12:00 и 14:00 часа, а пациентите вече ще могат да се записват на два телефона:
тел. 02 9432 201 и тел. 02 9432 419.

 

Консултациите – ехография на простатата и ректално туширане – ще се осъществяват в поликлиничния кабинет на клиниката (к-т 225, ет. 1), който се намира над Спешно отделение.

 

Необходимо е за прегледа пациента да разполага с актуално изследване на ПСА (Простатоспецифичен антиген), не по-старо от 1 месец, и да не е уринирал през последния час и половина.

 

Ракът на простатата е на второ място като честота в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват около 3000 мъже. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно. Ракът на простатата е сред основните причини за смърт при мъжете.

 

Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е единствената у нас, която наред със стандартната оперативна терапия, предлага и иновативен метод за вътретъканно облъчване при ранен карцином на простатата. При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват малки зърна йод 125 изотоп, които осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване. Така се избягва премахването на жлезата, както и страничните ефекти, които понякога го съпътстват (изпускане на урина, еректилна дисфункция). Нискодозовата брахитерапия е подходяща за мъже с ранна форма на рак на простатата, обикновено втора група, който не излиза извън пределите на капсулата на жлезата, и със стойност на ПСА не повече от 10. 


Източник: Царица Йоанна - ИСУЛ" ЕАД