Клиники

Aкад. проф. д-р Чавдар Славов получи официално дипломата си като академик на БАН | ИСУЛ

Новини

03.05.2022

Aкад. проф. д-р Чавдар Славов получи официално дипломата си като академик на БАН

Церемонията беше отложена с половин година заради пандемията от коронавирус, която бушуваше доскоро

 

Председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски връчи дипломите на новите членове на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН.

 

Сред отличените беше и акад. проф. д-р Чавдар Славов, който беше избран за академик на БАН в края на миналата година. Заради пандемията от коронавирус обаче официалната церемония по награждаването се състоя с половин година закъснение.
Акад. проф. д-р Славов е началник на Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.  Той има разработени и въведени в практиката над 10 диагностични и над 15 оперативни методи. Един от първите в света разработва и въвежда в практиката уретропластиките с букална и лингвална лигавица. Дългогодишен член на екипите по бъбречна трансплантация.


Научната продукция на акад. проф. д-р Чавдар Славов включва над 420 научни труда със импакт фактор повече от  850. Осем от  публикациите са в престижното издание „Nature Genetics”, като главен изследовател на пансветовния проект PRACTICAL.

  

14 академици и 20 член-кореспонденти получиха своите дипломи. При връчването им, акад. Юлиан Ревалски отбеляза, че изборът е бил много успешен. Бяха избрани изключително достойни кандидати във всички сфери на науката и изкуството, които бяха много добре посрещнати от обществото, каза той.

 

Източник: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“