Клиники

В ИСУЛ изписаха дядо на 96 г. след успешна операция по лапароскопска ампутация на ректума | ИСУЛ

Новини

21.04.2022

В ИСУЛ изписаха дядо на 96 г. след успешна операция по лапароскопска ампутация на ректума

Дядо на 96 години, беше успешно опериран в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Той се чувства отлично и днес си тръгна сам, без чужда помощ, точно на петия ден след интервенцията.

96-годишният софиянец, който беше успешно опериран в ИСУЛ

96-годишният С. А. В. e строителен инженер и планинар, без нито едно придружаващо заболяване.

С. А. В. постъпва в болницата преди 6 дни с карцином на ректума, който е в трети клиничен стадий. Първоначално хирургът д-р Георги Желев е разколебан: на тази възраст операцията крие огромни рискове. От друга страна, ако не бъде опериран, пациентът ще загине. Заради годините си той няма как да бъде подложен на химио или лъчетерапия, които също биха го убили. На везните натежава фактът, че дядото, въпреки напредналата си възраст, е без нито едно придружаващо заболяване и е в много добра кондиция.


Д-р Георги Желев говори с възхищение за своя възрастен пациент.

Операцията, която д-р Желев, един от най-опитните коремни хирурзи на ИСУЛ, извършва, е лапароскопска ампутация на ректума. Въпреки че интервенцията е минимално инвазивна, тя е с голям обем и сложност, и рискът, който крие е много сериозен. За щастие всичко минава гладко и 96-годишният софиянец изумява екипа на клиниката със силата си за живот. Още от първия ден той се обслужва съвсем сам, а днес, в деня на изписването си, е вече на крака.

„Дядото е планинар. Бил е пътен инженер, много интелигентен човек“, разказва за него с възхищение в гласа д-р Желев, с когото вече са приятели.

Известният коремен хирург казва, че с тази новина иска да даде кураж на по-млади хора със същата диагноза, които се страхуват да се оперират. „Ракът не е присъда и възрастта не е порок“, категоричен е той.

Екипът на Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е убеден, че принос за успешния край на операцията има и фактът, че е извършена в навечерието на Страстната седмица. А както знаем, по Великден стават чудеса!


Част от екипа на Клиниката по хирургия към УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"