Новини

 

На 11 ноември се отбелязват 76 години от основаването на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”

Началото на болницата е сложено през 1927 година, когато Народното събрание гласува Закон за построяване на болница на обществените осигуровки в София. В началото на 30-те години на ХХ век завършването на болницата получава подкрепата на Царица Йоанна. През 1934 година са разкрити първите амбулаторни кабинети, а на 11 ноември 1936 година Държавен вестник публикува наредба, която регламентира условията за назначаването на лекари. Болницата получава названието Работническа болница „Царица Йоанна”. Тя става първото място, в което се разкрива Клиника по професионални заболявания (1943) и Катедра по физикална терапия и рехабилитация (1949).

През 1951 година болницата получава статут на Институт за специализация и усъвършенстване на лекари, абревиатурата, която и днес се използва в наименованието й. В следващите години тук са основани за първи път в страната: Катедра по онкология; Катедра по ортопедия и травматология; Катедра по стомашно-чревни заболявания и хранене (първа в Европа); Катедра по болести на обмяната и еднокринология; Катедра по рентгенология; Катедра по урология; Катедра по болнична хирургия; Катедра по неврохирургия; Катедра по фтизиатрия; Катедра по клинична лаборатория; Катедра по спешна хирургия; Катедра по вътрешни болести и сърдечно-съдови заболявания; Катедра по сърдечно-съдова хирургия; Катедра по медицинска радиология; Катедра по анестезиология и реанимация; Катедра по нефрология; Катедра по клинична фармакология и терапия; Клиника по гнойно-септична хирургия; Клиника по термична травма; Отделение по детска хирургия; Център за борба със силикозата; Клиника по ендокринна хирургия; Клиника по нефрология; Център за хемодиализа при остра бъбречна недостатъчност.

Пред 2000 година болницата се преименува на „Царица Йоанна”, а от 2007 година е УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”. В момента болницата има 19 клиники и отделения и диагностично-консултативен блок. Тя е един от основните центрове за спешна помощ в столицата и страната и предоставя възможност за комплексна диагноза и лечение на някои онкологични заболявания.