Новини

 

Травми на очите, регистрирани в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” през коледните и новогодишни празници

 

За периода 23.12.2011 - 03.01.2012 г. в кабинета по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” са били консултирани 12 пациенти с травми на очите, причинени от пиратки и фойерверки.

От тях са хоспитализирани четирима.

Двама от тях са наранени от фойерверки и имат травма не само на очите, но и на околоочната кост, на костите на синусите, на черепните кости. Те са били оперирани, като в екипите са включени: очен лекар, УНГ-специалист, неврохирург, анестезиолог, хирургична и анестезиологична сестра, а в диагностичното им уточняване - рентгенолог, кардиолог, лаборатория. Възстановяването им ще бъде продължително и с инвалидизация.

Другите двама са наранени от възпламеняване на пиратки и травматичните увреждания са засегнали само очната ябълка, което обаче също е довело до невъзвратимо намаляване на зрителната функция.
Извън описаните случаи е прието дете, наранено от счупени стъкла и възрастен мъж с тежка травма при сечене на дърва.

Нараняването на очите около новогодишните празници, с пълна или частична загуба на зрение на средно 5-10 души, обслужени в УМБАЛ „Ц. Йоанна – ИСУЛ” е повтарящо се всяка година. На мнение сме, че рекламата на фойерверки и пиратки, както и безконтролната им продажба и използване са в основата на това всяка година от болницата ни да си тръгват хора, най-често млади, с напълно или частично загубено зрение, както и здравен ресурс да се използва за предотвратимо нараняване.

Обществото трябва да бъде информирано и за факта, че клиничната пътека в тези случаи е около 300 лв., а реалният разход около 3000 лева. Разликата изцяло се покрива от болницата и е за сметка на заплащането на персонала, който лекува пациента.

Доц. д-р Руска Христова, дмн
Началник на Клиника по очни болести