Новини

 

Успешно реплантирана

 


На 26 срещу 27 февруари 2012 г. в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Ц. Йоанна – ИСУЛ” бе реплантирана ръка на 52-годишен мъж, живущ в област Стара Загора.
При работа с дървообработваща машина, на 26 февруари, около 15 часа, пациентът е отрязал напълно една от ръцете си през китката.
Пациентът и отрязаната част от ръката са били обработени от лекари в многопрофилната болница в Стара Загора и транспортирани до София. В УМБАЛ „Ц. Йоанна – ИСУЛ” пациентът е пристигнал в 20,30 минути. Обработката на частта от ръката, която е трябвало да бъде реплантирана и самата операция са продължили до 10 часа на следващия ден. Операцията е осъществена от доц. Бинка Попова, д-р Деян Соколов и сестра Ваня Цанкова, анестезиолог през по-голямата част от интервенцията е била д-p Весела Хинкова. Общо, непосредствено с интервенцията са били ангажирани 12 лекари, сестри и санитари. Съществената част от реплантацията се осъществява под микроскоп.
Първите 7 дни след подобни интервенции се приемат за критични, поради това, че могат да настъпят усложнения. В момента пациентът е в добро здраве и движи пръстите на ръката си. С това се приема, че възстановяването на ръката е било успешно. Първата реплантация в болницата е осъществена на 9 май 1987 година. Болницата приема пациенти, нуждаещи се от реплантация от цялата страна.

Пресцентър

___________________________________________________________________________________________