Новини

 

Безплатни профилактични прегледи за откриване на глаукома в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”

 

На 10, 24 и 25 март 2011 г. в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” ще бъдат проведени безплатни профилактични прегледи за откриване на глаукома. Консултациите ще се провеждат от 12 до 20 часа в консултативния кабинет по очни болести в Диагностично-консултативния център на болницата (ІІ етаж , кабинет № 212, над Спешно отделение). Желателно е предварително записване на телефон 9432 225 и 9432 564 от 8-13 часа.

По време на профилактичния преглед ще бъде измервано очно налягане. При повишени стойности ще се определя периферно зрение и при необходимост – ще се изследва очното дъно.

Безплатните прегледи се провеждат за обелязване на Световната седмица за борба с глаукомата. То се инициира всяка пролет от Световната асоциация по глаукома. През настоящата година за първи път асоциацията се опитва да привлече общественото внимание върху този здравен проблем с отбелязването не на един ден, а на седмица.

Глаукомата е втората причина за зрителна инвалидност и слепота у нас, в Европа и в света. В България има над 70 000 пациенти с глаукома.

В Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” годишно се лекуват средно 400 пациенти, други хиляди се обслужват в амбулаторни условия.

Ранното откриване и редовната терапия на глаукомата са решаващи за предотвратяване на загубата на зрение, което тя причинява. Рискови фактори за глаукома са: повишено очно налягане, фамилна обремененост, сърдечно-съдови заболявания, патологичен липиден профил, тютюнопушене, възраст над 50 години. Глаукомата може да засегне всяка възраст и в началото на проявата й липсват симптоми, по които тя да се открие без специализиран преглед.

Препоръката е до 50-годишна възраст профилактичните прегледи, които обхващат преценка на остротата на зрението, очно налягане и преглед на очното дъно, да се извършват веднъж годишно. След 50-годишна възраст честотата на профилактичните прегледи трябва да бъде 2 пъти годишно.