Новини

 

Нов лъчетерапевтичен комплекс

 

На 10.11.2010 г., от 14.00 часа, в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” ще се проведе пресконференция с демонстрация на новата апаратура в лъчетерапевтичния комплекс към болницата.

Основният апарат в новия лъчетерапевтичен комплекс е линейния ускорител. Това е четвъртият линеен ускорител за България и е най-модерния апарат от този вид в Източна Европа.

Линейният ускорител е предназначен за самостоятелна или спомагателна терапия към хирургично или химиотерапевтично лечение на: злокачествени заболявания на гърдата, маточната шийка и тяло, правото черво, на устната кухина, гълтача, ларинкса, носа и ушите, тестисите, кожата, мозъка, белия дроб, простатната жлеза, пикочния мехур, стомаха и панкреаса. Част от изброените заболявания не можеха да се лекуват чрез лъчетерапия чрез досега използваната техника. Съществено предимство на новото поколение линеен ускорител е максимално точното насочване на лъчите към болните тъкани, което не уврежда здравите, и съкратеното време за терапия на един пациент.

Пресконференцията ще се проведе в лъчетерапевтичния комплекс, намиращ се на партера в болничната част на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” (централен вход).

Официалното откриване ще бъде на 11.11.2010 г. от 11.00 часа в присъствието на министър-председателя на Република България господин Бойко Борисов и на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов.