Новини

 

Световен ден на зрението – 14 октомври

Безплатни профилактични прегледи в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”

 

„Зрение и бъдеще” – това е мотото, под което през 2010 г. преминава Световния ден на зрението, иницииран от Световната здравна организация.

Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Ц. Йоанна – ИСУЛ” ще отбележи събитието с гражданската си и професионална позиция по отношение на профилактиката на очните заболявания и с провеждането на Ден за профилактични прегледи. Той ще се състои на 8 октомври 2010 г. от 8.00 до 20.00 часа в кабинети № 102 и 212 на Диагностично-консултативния сектор в болницата. Прегледите ще се извършват след предварително записване на телефони: 9432 262 и 9432 225 на 6-7 октомври от 9.00 до 14.00 часа.

Цел на Световния ден на зрението е да се направи равносметка за най-честите причини за слепота и инвалидност, както и да се набележат стъпки за минимизирането им.

Основни причини за зрителна инвалидизация у нас и по в света са: катаракта, глаукома и болести на ретината.

В България първичната регистрана инвалидност е намаляла значително през 2008 г. в сравнение с предходни години. Вероятно това може да бъде обяснено с високия професионализъм на офталмолозите в страната. Обществото обаче има да разрешава важни въпроси по отношение на профилактиката и лечението: заплащане на импланти в офталмологията; реална реимбурсация на лечението на глаукома; регистрация на заболяване с код „Възрастова макулна дегенерация” в Наредба №38 на МЗ.