Актуално

 

Вестник „Пари” обяви УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” за водеща болница в страната, а Клиниката по неврология за най-добра неврологична клиника/отделение в страната

Проучване на Център за медицински и здравни проучвания по поръчка на в. „Пари” обяви класация на болниците и клиниките/отделения в страната за 2008 година.

Сред болниците на първо място е УМБАЛ „Света Анна”, София, на второ - УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ", на трето - ІV многопрофилна болница, София.

Клиниката по неврология към УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” е обявена за най-добра неврологична клиника/отделение за страната през 2008 година към клиниката>>. Клиниката по гастроентерология е класирана на второ място сред всички гастроентерологични клиники и отделения към клиниката>>.

Критериите при подреждането са икономическите показатели и обемът на медицинските дейности, съобразени с Eurostat , здравните индикатори на Световната здравна организация и Ръководството за безопасност на пациентите - използваемост на болничните легла, преминали болни, среден престой на пациент, направени разходи на ден за един болен, приходи и разходи на болничното заведение, дългове на болницата, средна работна заплата, инвестиции в апаратура и пр.

В проучването са били включени всички големи държавни и общински болници, в него не са участвали МБАЛСМ „Пирогов”, Военномедицинска академия, болница „Токуда” и специализираните болници.

Публикацията във в. „Пари” е от 22 декември 2008 г.

Начало^^