Новини

 

Вестник „Стандарт” 10 май 2010 г.

ИСУЛ взима един от петте нови апарати срещу рак в Европа

Бой за безкръвни операции

Немски експерт прави уникална демонстрация в "Шейново"

 

Преди здравният министър Анна-Мария Борисова да е направила ревизията на апаратурата по болниците, пациентите вече знаят къде каква техника има. Стотици напират да се прегледат или изцелят с помощта на най-модерните технологии. Най-голям интерес има към безкръвните операции, установи проверка на "Стандарт".
Единствено в Четвърта хирургия на "Пирогов" се правят лапароскопски операции на херния, апендицит, жлъчка, дебело черво, перфориран стомах и др. коремни органи, без панкреас. Щадящата операция става през един отвор. Пациентите не плащат за "дупченето", а броят левчета за укрепващи платна. Стягащите материали варират от 60 лв. до 2500 лв., обясни д-р Антони Филипов. Факирите по лапароскопска коремна хирургия премахват и кисти в яйчниците, помагат и при тежки травми на далака и черния дроб, както и при извънматочна бременност.

По 70 безкръвни гинекологични операции месечно пък правят във Втора АГ болница "Шейново" в София. Най-често специалистите отстраняват миоми по щадящия метод. Пациентките не плащат нищо, тъй като идват с направление от семейния си доктор или специалист. Тази сряда в болницата пристига проф. Кьолер с екипа си от водещата берлинска болница "Шарите". Светилото ще демонстрира премахване на тумори от лимфата по безкръвен начин. "Шейново" разполага със система за телемедицина и връзка с водещи европейски АГ центрове.

До края на месеца в ИСУЛ пък ще бъде инсталиран последна генерация линеен ускорител за лечение на онкоболни. Има само 5 такива апарата в Европа - в Белгия, Холандия, Дания, Швейцария и Франция, похвали се шефът на ИСУЛ доц. Бойко Коруков.

Уникален апарат за ДНК кръвни изследвания в Централната лаборатория на Александровска болница пък "надушва" диабета, преди да се появи. Апаратурата открива и предразположение към автоимунни заболявания, ревматоиден артрит и др. Диагностиката със специалната чип технология не се поема от Здравната каса и желаещите плащат между 100 и 500 лв. С тази техника се правят и изследванията за биологическа съвместимост при трансплантации, които се поемат от държавата, разказа проф. Елисавета Наумова.

Румяна Милева

 

Начало^^