Новини

 

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” получи най-модерния за Балканите линеен ускорител

 

На 02.06.2010 г. в 9. 00 часа, в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” пристигнa новият линеен ускорител с многолистен колиматор.

Апаратът е основна част от новия лъчетерапевтичен комплекс към болницата. Това е четвъртият линеен ускорител за България и е най-модерният апарат от този вид за балканските страни.

Линеният ускорител с многолистен колиматор е предназначен за самостоятелна или спомагателна терапия към хирургично или химиотерапевтично лечение на: злокачествени заболявания на гърдата, маточната шийка и тяло, правото черво, на устната кухина, гълтача, ларинкса, носа и ушите, тестисите, кожата, мозъка, белия дроб, простата, пикочния мехур, стомаха и панкреаса. Част от изброените заболявания не можеха да се лекуват чрез лъчетерапия чрез досега използваната техника. Съществено предимство на новото поколение линеен ускорител е и максимално точното насочване на лъчите към болните тъкани, при което здравите тъкани наоколо не се увреждат.

Цената на линейният ускорител е 6 732 000 лева. Финансирането е осигурено от Министерство на здравеопазването през 2008 година. С цялостния ремонт сумата е над 8 000 000 лева. Очаква се линейният ускорител да започне работа в края на 2010 година.

 

Начало^^