Новини

 

12 март - Ден за борба с глаукомата

 

Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” за трета поредна година, в световния Ден на борба с глаукомата организира безплатни профилактични прегледи. Целта е да се обърне внимание върху необходимостта от редовни профилактични прегледи на очите и ранно откриване на глаукомата и на други заболявания, водещи до влошаване на зрението.

Прегледите ще се извършват в Клиниката по очни болести след предварително записване. Записването може да стане от 1 до 11 март 2010 г., от 8-20 часа на телефони: 9432 262 (м.с. Станева) и 9432 284 (м.с. Цветкова). Лекарите, които ще извършват профилактични прегледи са: д-р Шумналиева, д-р Илиева, д-р Кадити.

Преди 2007 година, на Световен конгрес по глаукома, проведен в Сингапур, бе взето решение светът да обяви Ден за борба с глаукомата. Целта е обществото да бъде информирано за социалната значимост на заболяването, за възможностите за ранна диагноза и адекватно лечение, които могат да предотвратят слепотата.

Глаукомата е заболяване на очите, което уврежда зрителните нерви. То води до намаляване на зрението, в някои случаи стигащо до слепота.

В България има около 60000 болни от глаукома. Заболяването е втората причина за слепота в света и у нас.

През 2003 г. глаукомата е инвалидизирала 110 0 българи, през 2008 г. - 500. Намаляването на броя на загубилите зрението си от болестта се държи основно на подобреното й ранно откриване и на подобрените възможности за терапия.

Приема се, че глаукомата е социално значимо заболяване, защото:

  1. Обхваща значим процент от населението
  2. Слепотата или тежката загуба на зрение са значим финансов ангажимент за обществото и несравнимо по-тежък емоционален и финансов проблем за пациента и семейството му. Лечението при средно тежките и тежки форми годишно достига до 1000 евро.

Начало^^