Новини

 

Резултати от проведените безплатни профилактични прегледи и срещата „Глаукомата – начин на живот”, организирани от Клиника по очни заболявания към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”

Във връзка със 75-годишнината от основаването на болницата бяха проведени безплатни профилактични прегледи, при които бяха консултирани 54 „здрави” граждани. На тях бе определена зрителна острота, измерено вътреочно налягане и бе направен оглед на очно дъно.
На пет от пациентите бе предложена хоспитализация за допълнителни изследвания поради съмнение за глаукомно заболяване, други четири бяха посъветвани да претърпят операция за отстраняване на катаракта (перде) и при още четирима бе преценено, че се нуждаят от операции на клепачите.
На 8 ноември т.г. в болницата беше проведена и среща с пациенти, боледуващи от глаукома, организирана от Пациентска организация „Глаукома” на тема: „Глаукомата – начин на живот”, с участието на д-р Н. Цолова от Клиниката по гастроентерология и доц. Р. Христова от Клиниката по очни болести.
Първата лекция на д-р Цолова запозна пациентите с възможностите за безопасно хранене при глаукомно болни.
Втората лекция, изнесена от доц. Р. Христова представи на пациентите съвременните разбирания за стила на живот, който значително може да забави развитието на болестта.